Céklalé
Ez a pompás színű gyökérzöldség tele van esszenciális vitaminokkal, ásványi anyagokkal és más, antioxidáns hatású fitonutriensekkel, amelyek létfontosságúak az egészség megőrzéséhez és az immunrendszer erősítéséhez. A céklalében található C-vitamin, folát, cink és vas, mind nélkülözhetetlenek a védekezőrendszer megfelelő működéséhez, ami pedig alap a fertőzések minél hatékonyabb legyűréséhez. Az optimálisan működő immunrendszer felel azért, hogy ne döntsön le minket hetekre egy betegség, hanem néhány óra alatt sikerüljön legyőznünk az ellent. Ha ez nem így történik, az azt jelenti, hogy a szervezetünk -beleértve az immunrendszerünket is- túl stresszes, kimerült és nem a megfelelő ételekkel tápláltuk a testünket.
Savanyú káposzta
A savanyú káposzta többek között probiotikumok, élelmi rostok, C-vitamin és vas forrása, amelyek mind hozzájárulnak az erősebb immunrendszerhez. Azt jól tudjuk, hogy a C-vitamin és a cink a megfázás, illetve a vírusok elleni harc élénvonalában állnak, de azt is észben kell tartanunk, hogy a vas is létfontosságú immunfunkciók javításához. A vas segíti a szervezetet a fertőzésekre való reagálásban. És mit tehetnek értünk a probiotikumok? A tejsavbaktériumok képesek stimulálni a védekezőrendszer működését. És az erős és hatékonyan működő immunrendszer rengeteg betegségtől megóvhat minket. A savanyú káposzta jótékony egészségügyi hatásait a kéntartalmú összetevők hidrolíziséből (víz hatására történő bomlás) származó bioaktív vegyületeknek tulajdonítják. Legjelentősebb hatóanyagai az indol-3-karbinol, az aszkorbigén, a szulforafán és az allil-izotiocianát.
Bodzaszirup
A fekete bodza kivonata bizonyítottan képes csökkenteni az influenza időtartamát, mivel feltüzeli a monociták harci vágyát, megnöveli az antitestek szintjét, valamint gátolja a vírus szaporodását. Egy placebo-kontrollált vizsgálatban azt állapították meg, hogy a naponta négyszer egy evőkanál bodzaszörpöt fogyasztóknak átlagosan négy nappal korábban enyhültek a tüneteik, mint a kontrollcsoportba tartozóknak.
Reishi
Szabályozza az immunrendszer működését, ami azért zseniális, mert képes serkenteni, vagy gátolni, attól függően, mire van éppen szükség. Csodálatos poliszacharidjai beépülnek a sejtmembránba és ellenállóbbá teszik a sejteket a baktériumokkal, vírusokkal szemben. Védi és táplálja a májat, segíti megújulását, valamint stimulálja a méregtelenítését. Ez az egyik felbecsülhetetlenül értékes szolgáltatása, hiszen a májunk létfontosságú. A máj kulcsszereplője a test a méreganyagoktól való mentesítésének, de nélküle felépítő- és fenntartófolyamataink sem működnének, és az immunrendszerünk sem lenne képes elvégezni a dolgát, mivel a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek igénylik a máj közreműködését ahhoz, hogy elérjék megfelelőképpen hasznosítható formájukat.
Reishi tea: tegyünk egy enyhén púpozott kávéskanál gombaport egy csészébe és öntsünk rá 200- 250 ml forró vizet. Egy kissé kesernyés oldatot kapunk, amit azért rövid idő alatt meg lehet szokni. Aki semmiképpen sem bírja önmagában elviselni, megédesítheti.

Kurkuma
A kurkuma egyelőre legtöbbet méltatott hatóanyaga, a kurkumin antioxidáns hatású és nagyon hatékony a gyulladásgátlásban. A krónikus gyulladás már eleve azt jelzi, hogy rengeteget dolgozik az immunrendszer, talán már kimerülőfélben is lehet. Tehát ha sikerül levenni némi terhet a válláról, azért bizonyosan hálás lesz. Az aranytej fogyasztása fantasztikus lehetőség egyszerre magunkhoz venni (legalább) két pompás gyulladásgátló hatású anyagot, a kurkumát és a gyömbért. A fekete borsban található piperin pedig képes jelentősen megnövelni a kurkumin felszívódását, míg nélküle elhanyagolható mennyiségben hasznosul.
Zöld tea
Rendkívül gazdag antioxidánsokban, így az immunrendszerünk működését is képes támogatni. Serkenti a fehérvérsejtek termelését, ezzel felkészültebbé teszi a szervezetünket, hogy szükség esetén könnyebben le tudja verni a betolakodók támadásait.
Néhány szó a táplálkozás jelentőségéről
A megelőzés legfontosabb összetevője valójában a helyes táplálkozás. Mert ha fel vagyunk töltve szezonális, tiszta alapanyagokból készített, valódi ételekből származó vitaminokkal, ásványokkal és fitonutriensekkel, akkor egy-egy fertőzés szinte meg sem kottyan. Az erős szervezet ellenállóbb, az erős immunrendszer pedig optimálisabban képes reagálni a felmerülő problémákra, anélkül, hogy túlzásokba esne, illetve hogy kimerültsége és leterheltsége miatt hagyna átsurranni veszélyes mikroorganizmusokat.
A fent említett növények, illetve gyógygomba hasznos szövetségesünk lehet abban, hogy kicsattanó formában tartsuk magunkat és felkészülten nézzünk szembe az ősszel-télen támadó kórokozókkal.