0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 29.

Hét ok, hogy több szilvát együnk – akár aszalva is…

A feltételezések szerint a modern szilva úgy 2000 évvel ezelőtt jelenhetett meg természetes hibridizáció következtében -a kökény és a cseresznyeszilva kereszteződése által- a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger régiójában.

Azonban a régészeti leletek arra utalnak, hogy a szilva már a neolitikumban is jelen volt az emberek étrendjében. Magjait a római kori leleteknél is felfedezték, ami azt jelzi, hogy a rómaiak már aktívan termesztették és fogyasztották ezt a gyümölcsöt. Ők terjesztették el birodalmuk egész területén, és annyira belopta magát az emberek szívébe, hogy a kolostorkertekben a Római Birodalom bukása után is virágzott a termesztése. A keresztes hadjáratok idején a kereszteslovagok új fajtákat hoztak magukkal a Közel-Keletről, például a damaszkuszi szilvát, ami tovább bővítette az európai kínálatot. Amerikába az európai telepesekkel jutott el a 17. században, ahol aztán új fajtákat nemesítettek és népszerűsége máig sem kopott meg. És miért rajonghatunk érte mi most, a jelenben?

Gazdag antioxidánsokban

A szilva antocianint, luteint, kriptoxantint, zeaxantint, neoklorogénsavat és klorogénsavat biztosít a szervezet számára. Ezek a vegyületek segítenek a normál funkciók megőrzésében, illetve képesek felvenni a harcot az ártalmas szabad gyökök ellen, ezáltal csökkenteni az oxidatív károsodást. Bizonyos szabad gyökök nagyon veszélyesek a sejtekre, szövetekre, és olyan súlyos egészségügyi problémákkal hozhatók összefüggésbe, mint a rák és a korai öregedés.

Erősíti az immunrendszert

A szilvában található C-vitamin jótékony hatással van a stressz miatt legyengült immunrendszerre. Ha sok a stresszor az életünkben, érdemes nagyobb figyelmet fordítani a vitaminban gazdag élelmiszerek megfelelő bevitelére.

Kiváló rostforrás

Tartalmaz vízben oldódó és vízben nem oldódó élelmi rostokat. A vízben oldódó rostok megkötik a zsírokat, a cukrokat, a méreganyagokat és segítenek eltávolítani azokat. A vízben nem oldódó rostok pedig segítenek a bélrendszer megtisztításában, illetve lágyítják a székletet.

A szilva, és különösen az aszalt szilva, illetve az aszalt szilvalé részben ezeknek a rostoknak, részben pedig természetes cukortartalmuknak köszönhetően képesek felszámolni a székrekedést.

Az igazi csemege az aszalt szilvaCsökkenti a koleszterinszintet

A szilva természetes módon segít csökkenteni a koleszterinszintet azzal, hogy megakadályozza az étkezési koleszterin felszívódását. Mivel megköti az epesavakat, így azok távoznak a széklettel. Az epesavak a zsírok emulgeálására szolgálnak és a máj termeli őket koleszterinből. A kiürült epesavak helyett a májnak újabbakat kell termelnie, ami a koleszterinszint csökkenéséhez vezet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu