0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 30.

Hét ok, hogy több szilvát együnk – akár aszalva is…

A feltételezések szerint a modern szilva úgy 2000 évvel ezelőtt jelenhetett meg természetes hibridizáció következtében -a kökény és a cseresznyeszilva kereszteződése által- a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger régiójában.

Védi a kardiovaszkuláris rendszert

A szilvában található vitaminok, flavonoidok és fenolos vegyületek -mint például a K-vitamin, az antocianinok, a klorogénsav, a kvercetin és a katechinek- gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A kutatások szerint a K-vitamin kritikus fontosságú a gyulladások csökkentésében és az ereket bélelő sejtek védelmében. A gyulladáscsökkentő élelmiszerek -köztük a szilva is- segítenek megelőzni az olyan egészségügyi problémákat, mint a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Javítja a kognitív funkciókat

Az aszalt szilvában található fitonutriensek az idegrendszer gyulladását is segítenek csökkenteni, illetve javítják a tanulási és az emlékezőképességet, valamint segíthetnek megelőzni az életkorral összefüggő neurodegeneratív rendellenességeket.

szilva CeglédenMegőrzi a csontok egészségét

A szilvában található polifenolok és kálium jótékony hatással vannak a csontokra, mivel fokozzák a csontképződést, növelik a csontsűrűséget, megelőzik a csontvesztést és csökkentik a törések kockázatát. Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy az aszalt szilva ígéretes jelölt a posztmenopauzás nők esetében, mint hosszú távú csontvédő hatással rendelkező védőélelmiszer.

Ősi rituálék

A szilva tartósításának egyik legismertebb és legjobb módja még mindig az aszalás, hiszen gyakorlatilag szuperételt eredményez, és általa akkor is megtapasztalhatók a szilva csodálatos képességei, amikor egyébként nincsen szezonja. A hagyományos szilvalekvár készítése sem elvetendő, mellesleg ez egy olyan rituálé, amit legalább egyszer az életben mindenkinek ki kellene próbálni. A gyümölcsöt órákon át -szinte egész nap- főzik, állandó kevergetés mellett, ami koncentrált ízt és sűrű állagot biztosít. A legtisztább formában, cukor nélkül készül.

A szilva tehát támogatja az emésztőrendszer egészségét, legyűri a székrekedést, erősíti az immunrendszert, harcol a szabad gyökök, illetve a gyulladások ellen, védi a kardiovaszkuláris rendszert, javítja a kognitív funkciókat és vigyáz a csontok egészségére. Kell ennél több ok arra, hogy rendszeresen fogyasszuk?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu