0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 1.

A közösség építő ereje a jövő szolgálatában

A vidéki életminőség javítása, a közösségek megerősítése és a helyi értékek felemelése – ezek a Pannónia Kincse LEADER Egyesület munkájának alapjai.

Kolbásztöltéstől a fafaragásig

A Pannónia Kincse LEADER Egyesület Nyitott Porta Napján nem csak az élelmiszer kap főszerepet. Számukra fontos a népi mesterségek hagyományainak ápolása. Ennek köszönhetően, aki a térségbe látogat, hogy betekintést nyerhessen a helyi értékteremtők életébe, Pannonhalma mellett található Écsre érkezve megnézheti és kipróbálhatja, hogyan dolgozik Schreiner Károly fafaragó mester. A népi iparművész több évtizedes munkásságának köszönhetően a környék fafaragó hagyományai nemcsak megyei értéknek, hanem kulturális örökségnek is számítanak.

A nyílt napon betekinthetünk a műhelybe, megnézhetjük a mester régi szerszámokból álló gyűjteményét, az elkészült és a még folyamatban lévő munkákat. Ha valaki késztetést érez, ki is próbálhatja a faragást.

Az országban egyedül a téti Intarzia Műhelyben van lehetőségünk betérni és kipróbálni azt, amivel Kránitz Ildi nap mint nap foglalkozik. A látogatók itt saját intarziás könyvjelzőt készíthetnek maguknak, miközben megismerhetik az intarziakészítés műhelytitkait.

A Bakony Kincse Biokertészet egy olyan ökológiai szemléletű és biominősítéssel rendelkező kisgazdaság, mely kizárólag természetes növényvédelmi és növénytáplálási módszereket alkalmaz, melyek nemcsak a környezet védelme szempontjából fontosak, hanem a kiváló minőséget is garantálják. Gyógynövényeiket és fűszernövényeiket helyben szárítják és csomagolják, és mindenféle adalékanyagtól mentesek. A szárítás mellett a növényekből illóolajok is készülnek.

gyógynövény
Illusztráció
Fotó: Pixabay

Csikvándon járva pedig megismerhetjük, hogyan működik egy, a régi szép időket idéző gazdaság: milyen lehetett, amikor a háznál nevelt sertés a család szántóföldjén megtermelt takarmányból táplálkozott és került a család által feldolgozásra, végül az asztalra. Az adalékanyag-mentes, régi ízvilágot idéző hústermékek előállításának munkafolyamatából a termesztéstől a feldolgozásig a család minden tagja kiveszi a részét.

A Nyitott Porta Napok közel hozza egymáshoz a vidéki élet mindennapjait, a helyi értékeket és a látogatók kíváncsiságát. Minden egyes portán kapunk egy darabot a múltból, megismerhetjük a jelent, melynek kreatív megoldásai a jövő számára is új kapukat nyithatnak. A rendezvénysorozat így válik jóval többé, mint egy kirándulás. A nap végére egész biztosan tudatosul bennünk, hogy a vidéki élet megőrzése és annak megosztása mindannyiunk közös ügye.

Élő kapcsolat a helyi értékekkel

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egysége szervezésében kerül megrendezésre a Nyitott Porták Napja rendezvénysorozat, melynek célja az agroturizmus ismertségének növelése, az agroturisztikai szolgáltatók láthatóságának és az élményprogramok elérhetőségének elősegítése. Kiemelten fontos a termelő és a fogyasztó kapcsolatának erősítése, illetve a rövid ellátási láncok fejlődése. Az idén debütáló programhoz 5 térség 150 családi gazdasága csatlakozott és nyitja meg portáját.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság