Nadine Mitschunas, az Egyesült Királyság első és – egyelőre – egyetlen rizstermesztője. Négy kis parcellán fejlődtek a növények a történelem eddigi legforróbb angol nyarán.
„Sosem gondoltuk volna, hogy ez itt megteremhet” – mondta a BBC-nek nyilatkozva Sarah Taylor gazdálkodó, akinek a földjén a rizst ültették.

Forrás: PXhere.com
A kísérlet nagy kérdésekre keresi a választ: hogyan lehet elegendő élelmiszert előállítani és megvédeni a gazdák megélhetését egy olyan világban, amelyet a klímaváltozás alakít át.
A kísérlet ötlete az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjától (UKCEH) származik, Craig és Sarah Taylor közreműködésével.
Tucatnyi növényt ültettek el négy apró rizsföldön, amelyeket a Taylorék gazdaságában, Elytől néhány mérföldre északra, Cambridgeshire-ben.
A rizst gyakran trópusi növényként tartjuk számon, de hűvösebb éghajlaton is megterem. Kilenc fajtával kísérleteznek, köztük Brazíliából, Kolumbiából, Olaszországból és a Fülöp-szigetekről származókkal. Ezek között megtalálhatók a rizsvilág sztárjai is – a rizottó, a basmati és a sushi rizs.
„Senki sem próbálta még ezt korábban, de a klímaváltozás miatt ma már olyan növények is jöhetnek szóba, amelyekről 10 éve még nem hittük volna, hogy életképesek. 10 év múlva a rizs tökéletes termény lehet számunkra” – mondja Nadine.
Emellett a gazdaságban más növények termesztését is vizsgálják, például salátafajtákét, illetve olyan fűzfa-hibrideket, melyek jól bírják a vízzel borított körülményeket.
Cambridgeshire talajainak magas a tőzegtartalma. A tőzeg, ha kiszárad, metán felszabadulásához vezet. Ha rizst ültetnek bele és elárasztják, képesek mérsékelni ennek az üvegházhatású gáznak a kibocsátását – még úgy is, hogy maga a gazdálkodás is metánkibocsátással jár.
A rizstermesztésnek tehát kettős haszna is lehet: egyrészt hozzájárul az élelmiszerbiztonsághoz a klímaváltozás árnyékában, és közben segít annak negatív hatásait mérsékelni, illetve az egész folyamatot gátolni.