A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programja által támogatott – tudománynépszerűsítő sorozatának célja, hogy közérthető nyelven, mégis tudományosan megalapozott információkkal segítse a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában.
A legújabb epizódból kiderül, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv a hazai forgalmazású élelmiszerek és élelmiszer-összetevők csoportjainak, illetve egyes élelmiszereknek a minőségére, biztonságára és jelölésére, valamint vizsgálatuk során alkalmazandó módszerekre vonatkozó szabályozások gyűjteménye.
Az Magyar Élelmiszerkönyvben megtalálható kötelező érvényű előírásokat és irányelveket akkor kell alkalmaznia egy gyártónak, ha a termékét szeretné az irányelvben jelölt módon elnevezni. – szakértőink bemutatják néhány élelmiszerelnevezés-követelményei, mint például a párizsi, a virsli a különböző százalékos gyümölcstartalmú gyümölcslevek. Továbbá kitérnek a különleges minőségi jelöléssel ellátható termékekre is, mint például a bejglit.
A „MA TE mit eszel?” filmsorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast- beszélgetés is, ahol a sorozatok témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei. A sorozat célja az, hogy párbeszédet kezdeményezzen. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, és témákról szavazhatnak.

A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.
A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.