Spanyolország megerősíti pozícióját az Európai Unió (EU) legnagyobb ökológiai termelő országaként, közel hárommillió hektárnyi ökológiai termelésre használt területtel, és a világ hatodik legnagyobb ilyen országa – derül ki a Spanyol Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium honlapján közzétett, a 2024-es ökológiai termelési statisztikákat tartalmazó jelentésből – tette közzé a hortoinfo.es.
A dokumentum szerint 2024 végére az ökológiai termelésre szánt hasznos mezőgazdasági terület elérte a 2.944.941 hektárt. Bár ez 46.940 hektárral kevesebb, mint az előző évben, a teljes mezőgazdasági területhez viszonyított aránya 2,33 százalékponttal nőtt, és 12,31 %-ra emelkedett, elsősorban a nem ökológiai területek nagyobb arányú csökkenése miatt.

A statisztikák az autonóm közösségek által szolgáltatott adatokon alapulnak, és egyelőre előzetesek, amíg az Eurostat hivatalosan nem hitelesíti azokat. Az ökológiai terület csökkenése főként Andalúziában, Kasztília-La Manchában és a Valenciai Közösségben történt.
A növényi eredetű ökológiai termelésen belül emelkedett a következő kultúrák területe:
- Gumós- és gyökérzöldségek: +7,3 %
- Állati takarmányként betakarított zöld növények: +2,9 %
- Friss zöldségek és eper: +1,2 %
Az állattenyésztés terén az ökológiai gazdálkodásban végzett tevékenységek 0,5 %-kal nőttek 2024-ben az előző évhez képest, összesen 11.164 tevékenységre. Kiemelkedő növekedést mutat:
- Lófélék (equidos): +17,5 %
- Hús célú kecsketartás: +8,7 %
- Juhállomány: +3,3 %
Az állatállomány darabszáma 3,9 %-kal nőtt, elsősorban a kecskék (+7,6 %) és lovak (+6,3 %) révén.
Az ökológiai akvakultúra termelése 2024-ben 26,28 %-kal csökkent, összesen 3.175 tonnára. A legnagyobb visszaesés:
- Tokhal: –66,7 %
- Kagyló (mejillón): –28,3 %
Ugyanakkor az osztrigatermelés 45,4 %-kal nőtt.
Az ökológiai termelésben tevékenykedő nyilvántartott szereplők száma 2024-ben 62.621 volt, ami 2,8 %-os csökkenés az előző évhez képest. Az összes tevékenység száma szintén 2,6 %-kal csökkent, 66.687-re.
Az ipari ökológiai tevékenységek (növényi és állati eredetű egyaránt) száma is 3,4 %-kal csökkent, 11.498-ra.
Spanyolország változatos ökológiai élelmiszer-kínálata, amely az ország talajadottságainak, éghajlatának és kulturális sokszínűségének köszönhető, egyedülálló hozzáadott értéket képvisel a UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségének elismert mediterrán étrendhez.