0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 18.

Versenyképes, költséghatékony a spanyol agrár-élelmiszeripari ágazat

Spanyolország agrár-élelmiszeripari szektora az Európai Unió öt legversenyképesebbje közé tartozik. A világ hetedik legnagyobb élelmiszer- és italexportőre, és negyedik Európában.

A spanyol mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint 2024 jó év volt az ágazat számára, 2,9%-kal bővült, és teljes mértékben kilábalt a Covid-járvány hatásaiból. A munkanélküliség és az infláció csökkent, az agrár-élelmiszeripar pedig rekordnak számító 48 milliárd eurós külkereskedelmi többletet ért el. Az ágazat a bruttó hazai termék (GDP) 8,6%-át adta, míg a hozzáadott érték 3,9%-kal nőtt az előző évhez képest.

Fotó: Maciej Bednarek, Pixabay

A spanyol gazdaságok és élelmiszer-feldolgozók az egyik legköltséghatékonyabbak Európában, Hollandia, Franciaország és Lengyelország után a negyedik helyen állnak, főként az alacsony egységnyi munkaerőköltségnek köszönhetően.

Az Európai Unión belül Spanyolország a sertéshús, a friss gyümölcsök, az olíva­olaj és a citrusfélék fő termelője.

A spanyol mezőgazdasági és termelői szervezetek találkozóján a kormány biztosította őket arról, hogy elkötelezett a versenyképességük és a nemzetközi jelenlétük javítása iránt a globális kereskedelmi bizonytalanságok közepette is. A KAP tárgyalásai során a spanyol vezetés várhatóan olyan modellt fog szorgalmazni, amely a versenyképességet előnyben részesíti, miközben védi a családi gazdaságokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/agroberichtenbuitenland.nl

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: