Farm2Fork
„Fél hektár területről 170 családot látunk el friss biozöldségekkel negyven héten át. A kanadai modellhez hasonlóan, a termelésen túl, oktatási tevékenységet is végzünk, mentorációs programot biztosítva kezdő kertészetek számára.” – mondta el a könyvbemutatón Dezsény Zoltán.
A MagosVölgy Ökológiai Gazdaságot már mi is bemutattuk>>
Manapság 20-30 kertészet működik a biointenzív elvek alapján Magyarországon. Jellemző az egy hektár alatti gazdaságméret, egy vagy több fűtetlen fóliasátorral, palántanevelővel és szabadföldi termesztéssel.
A kertészeti módszerhez kapcsolódóan az értékesítés túlnyomórészt közvetlen eladás formájában, piaci vagy közösségi (CSA – Community Supported Agriculture) rendszerben működik. Ugyanakkor más, innovatív megoldások is léteznek. Itthon jó példa erre a Farm2Fork „ellátórendszer”. A hálózatot működtető Horváth Boldizsár személyesen ismeri a termelőket, éttermeket, vásárlókat. A kereskedelmi folyamatban kiemelten fontos számára a méltányoság, és az, hogy a rendelését leadó vásárló a magyar termelőket támogassa.
A zöldségkertész magyar kiadása
A kanadai környezetben íródott könyv eredeti, francia szövege gondos szakmai lektoráláson és honosításon ment keresztül, hogy a magyar olvasó számára is könnyen alkalmazható legyen. A tudásanyag részletesen bemutatja egy jól működő biointenzív kertészet legfontosabb elemeit a tervezéstől az értékesítésig, és útmutatóul szolgál egy zöldségkertészeti vállalkozás elindításához. Tizenhárom fejezet járja körül a helyszínválasztás, vetéstervezés, eszközállomány, tápanyag-utánpótlás, palántanevelés, betakarítás és szezonhosszabbítás kérdéseit. A függelékben értékes adalék a 25 zöldségnövény részletes termesztéstechnológiai bemutatása biointenzív szemléletben.
„A könyv egyedülálló inspirációs forrás mindenkinek, aki a természettel szorosan együttműködve, saját, tiszta és egészséges táplálékot szeretne termelni, egy etikus és jól strukturált vállalkozás keretében. Jó szívvel ajánlom kezdő és gyakorló kertészek számára egyaránt, mivel nemcsak a teljes termelési rendszer, hanem annak egyes elemei is sikerrel alkalmazhatóak a hazai kertekben.” – mondta el könyvajánlójában Papp Orsolya, a könyv szakmai főszerkesztője.
A könyv itt megvásárolható itt.