0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 21.

Biozöldség értékesítés: máshogyan is működik

Budapesttől 80 kilométerre fekszik Terény. Az alig 400 lelkes nógrádi faluban világviszonylatban is újszerű értékesítési stratégiára alapozva üzemelteti zöldségtermesztő gazdaságát a Dezsény család.

A MagosVölgy egyre több tudatos vásárló szemében többet jelent egy biozöldséget termesztő vállalkozásnál.

A munkaszervezés, a kerti feladatok adminisztrálása, a zöldségek heti elosztása egyszerű, de jól átgondolt rendszer szerint történik, mutatja Dezsényné Boros Judit

A ma már négy gyermekükre büszke édesapa, a környezetgaz­dálkodási agrármérnök Dezsény Zoltán és felesége, a természetvédelem szakirányon végzett környezetgazdálkodási agrármérnök Dezsényné Boros Judit a gödöllői, akkor még Szent István Egyetemen ismerkedett meg. Zoltán Budapesten, Judit Nyíregyházán nőtt fel, egyikőjük sem gazdálkodó család sarja. Zoltán az egyetem elvégzése után ösztöndíjjal tanult az Amerikai Egyesült

Államokban, a Kaliforniai Egyetemen szerzett mesterdiplomát nemzetközi agrárfejlesztés szakon. Az amerikai diplomadolgozatát a CSA (community-sup­ported agriculture), azaz a közösség által támogatott gazdálkodás nemzetközi és hazai fejlődéstörténetéből és helyzetéből írta.

A helykeresés

A kezdetekre visszaemlékezve elmondták, hogy mindketten gazdaságot akartak létrehozni.

Úgy tervezték, hogy közös vállalkozást indítanak a kicsit korábban már a környéken letelepedett egyetemi évfolyamtársukkal, barátjukkal, aki akkorra már méhészkedésbe és juhtartásba kezdett.

Azonban nehezen lehetett összehangolni a már meglévő és a tervezett vállalkozást, így ilyen formában még csírájában meghiúsult az együttműködés. Álmukat azonban nem adták fel. Pályáztak és harmadszorra nyertek is a fiatal gazdák induló támogatására, bár területük akkor még nem volt, ahol elindulhattak volna. Budapesthez közeli helyet kerestek, ami kisgyermekes családnak és gazdálkodásra egyaránt megfelel. Egy rádióriport alapján jutottak el Terénybe, a Nagycsaládok Terénybe programon keresztül, amit helyi civil kezdeményezésre hoztak létre azzal a céllal, hogy az alig 400 lelkes aprófalu meg tudja menteni az óvodáját a létszámhiány miatti bezárástól.

Kultúraváltás előtt komposzt kerül az ágyás tetejére

A program fedezte az egy évre szóló kedvezményes albérletüket Terényben. Az akkori földtörvény szerint nem vásárolhattak külterületi ingatlant, mert nem voltak terényi lakosok, így esett a választásuk egy helyi házra, ahol 2014-ben megalapították a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságot. (Érdemes megemlíteni, hogy az óvoda megmentéséért toborzott, Dezsényékkel együtt összesen négy család közül három továbbra is ebben a kis faluban él, és az óvoda azóta is üzemel.)

Dezsény Zoltán a szállítmány indulása előtt viszi a táblát az átadási pontra, feltüntetve, mit tartalmaz az aznapi részesedés
Először Balassagyarmaton és Budapesten próbálták helyi piacokon értékesíteni a megtermelt zöldségeket, de nehézkesnek találták ezt a formát.

Jelentkeztek a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) által a közösségi gazdálkodásról szervezett képzésre, ahová olyan termelőket és fogyasztókat vártak, akik részt vennének ilyen rendszerben, valamint olyan civileket is, akik segítenék a gazdákat a működtetéssel járó szervezésben. Ott találkoztak azzal a személlyel, aki a munkahelyén – egy nagy fővárosi irodaházban – közreműködött a vevők, azaz zöldségközösségi tagok toborzásában és a megtermelt áru átvételével kapcsolatos szervezésben.

Már az első szezonban 40-45 családdal kötöttek szerződést, zöldségekkel látták el őket. Mindez pont akkorra sikerült, amikor el kellett érniük a fiatal gazda pályázatuk üzleti tervében meghatározott bevételt.

Ha megkérdezik őket, akkor azt tanácsolják az ezt a termesztési modellt tervezőknek, hogy először elegendő 10-20 családdal leszerződni, mert akkor magabiztosan tudják teljesíteni az ezzel járó kötelezettségeket.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: