A szakmai napon a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöksége, Dr. Csima Ferenc, a Magyar Cukor Zrt. igazgatóságának tagja, Dr. Potyondi László, a Beta Kutatóintézet képviseletében, a kormányzat részéről pedig Tarpataki Tamás átbeszélték az aktuális problémákat és az együttműködés lehetőségeit.
Az ágazat legégetőbb kérdéseiről Dorogi Árpáddal, a CTOSZ elnökével beszélgettünk.

Hogyan alakult a cukorrépa termőterülete az utóbbi években hazánkban?
D.Á.: A régi szép időkben – az EU csatlakozás első 2 évében – még 65 ezer hektáron folyt cukorrépa termesztés, az 5 működő cukorgyár 550 ezer tonna cukrot állított elő, 46,72 €/tonna áron. Az EU cukorreformját követően az ágazat 2008 -ra elérte mélypontját, a hazai termőterület 6544 hektárra zsugorodott. (Ekkor az előállított cukor 75 ezer tonna, a répaár 26 €/tonna volt.) Az emelkedő világpiaci árnak köszönhetően (51 €/tonna) az elmúlt években ismét növekedésnek indult a termőterület, 2023- ban több mint 14 ezer, 2024- ben pedig meghaladta a 16 ezer hektárt. A növekedés azonban az idei évben megtorpant, a hazai feldolgozásra szánt terület 10899 hektárra csökkent, ami közel 80 ezer tonna hazai cukor előállítását teszi lehetővé. Mivel a fogyasztás megközelíti a 280 ezer tonnát, így a hazai fogyasztás 30 %-át állítjuk elő a határon belül a fennmaradó rész importból kerül pótlásra.

Hol tart az idei évben a betakarítás? Vannak-e már előzetes adatok?
A betakarítás 30 %-ban megtörtént, a feldolgozás pedig meghaladta a 25 %-ot. A várható hozam az előző évekhez képest alacsonyabb, átlagosan 52 tonna hektáronként. A cukortartalom több mint 16,4 %, ami viszont lényegesen jobb, mint az előző évben.
