0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 24.

Divat az ételekben, változás a földeken

A tányérunkra kerülnek, de ritkán nézünk mögéjük. Három alapanyag története, amelyekre rányomta bélyegét a nemzetközi siker.

Ez a drámai növekedés máris hiányt eredményezett. A japán exportőrök, mint például a Marukyu Koyamaen és az Ippodo Tea, nehezen tudják kielégíteni a megrendeléseket. A felvásárlási árak háromszorosára nőttek, a kiskereskedelmi árak pedig duplázódtak. A tradicionális japán fogyasztók, köztük teaszertartásokat tartók és édességgyártók, komolyan érzik a változást.

A helyi termelők – különösen azok, akik nem rendelkeznek modern gépekkel vagy megfelelő tőkével – nehéz helyzetbe kerültek. Egyes gazdák attól tartanak, hogy nem tudnak lépést tartani a kereslettel, és csődbe mennek. A matcha tehát nemcsak egészséges ital, hanem egy újabb példa arra, hogyan okozhat a globális trend instabilitást egy hagyományosan működő ágazatban.

Az álgabona, ami kimeríti a földet

A quinoa, az Andokból származó álgabona 2013-ban került reflektorfénybe, amikor az ENSZ az év növényévé választotta. Eredetileg az élelmezésbiztonság javítását szolgálta volna, azonban hamar szuperélelmiszerként terjedt el világszerte.

Ez drasztikus keresletnövekedéshez és súlyos gazdasági, társadalmi és környezeti következményekhez vezetett.
Fotó: Mirko Stödter , Pixabay

Peruban és Bolíviában, a két legnagyobb termelőországban, az árak annyira megemelkedtek, hogy a helyi lakosság számára az addig alapélelmiszerként fogyasztott quinoa szinte elérhetetlenné vált. Eközben a termelési nyomás miatt hagyományos földpihentetési gyakorlatokat feladták, a gazdák évente vetnek újra, és intenzív műtrágya-, vegyszer- és géphasználat vált jellemzővé.

Sok esetben alkalmatlan, száraz területeket is bevontak a művelésbe. Például Bolíviában olyan félsivatagos vidékeket is felszántottak, ahol korábban csak lámatenyésztés folyt. Ez a régió nem bírja el a quinoatermesztés vízigényét, főként mivel az utóbbi években a csapadék mennyisége is csökkent.

A földek felszántása a szeles, száraz környezetben gyors talajerózióhoz vezet, ami hosszú távon ellehetetleníti a visszatérést az állattenyésztéshez is.

A quinoa-láz tehát nem csupán gazdasági, hanem súlyos ökológiai krízist is előidézett.
Forrás: dw.com

Magazin ajánló: