0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 27.

Van olyan, hogy túl kevés a szén-dioxid

Hollandiában készülnek rá, hogy kevesebb ipari eredetű szén-dioxid jut majd a kertészeteknek, ezért vagy kevesebbel is ki kell jönni, vagy más forrásból kell biztosítani. A paprika termesztésében mindenesetre nem lesz egyszerű, olvastuk.

A fruchthandel.de portálon megjelent cikk egy holland kutatás eredményeit foglalja össze röviden, amely arra a következtetésre jut, hogy üvegházi paprikát egyelőre nem lehet ugyanolyan minőségben és mennyiségben termeszteni, ha elapadnak a szén-dioxid források.

Forrás: Pixabay

Miért kell egyáltalán a szén-dioxid?

A téma megértéséhez először is kezdjük az alapoknál: a növények szén-dioxidból és vízből állítják elő az életműködésükhöz szükséges szerves anyagokat (cukrot) a napfény segítségével.

Szabad ég alatt ehhez nem kell semmilyen segítség, a légkörben lévő szén-dioxid-mennyiség elegendő a növényeknek. Viszont egy zárt növényházban már egészen más a helyzet,

könnyen válhat szűkössé ez az erőforrás – főleg, ha szó szerint véve is zárt növényházakról beszélünk. Hollandiában ugyanis létező irányzat, hogy energia-megtakarítási céllal olyan növényházakat működtetnek, amelyeket nem igazán szellőztetnek a klasszikus módon, külső levegő beeresztésével. Ilyenkor mindenképpen szükség van többlet CO2-ra, de igazából egyszerűbb helyzetekben is bevett gyakorlat a CO2-trágyázásnak nevezett szén-dioxid-adagolás.

Magyarországon ezt elsősorban a növényházi paradicsomtermesztésben alkalmazzák, és kétféle gyakorlata van: az egyik, hogy a hő- és áramtermelő berendezés (gázmotor) égéstermékét vezetik a növények közé speciális technológiával, a másik pedig, hogy tartályos szén-dioxidot vásárolnak.

De térjünk vissza Hollandiába, ahol nemcsak paradicsom-, hanem paprikatermesztésben is bevett gyakorlat a szén-dioxid-trágyázás.

Még nincs hiány, de már készülnek

A fruchthandel.de portálon szemlézett tanulmány a holland növényházi kertészek ágazati szövetsége, a Glastuinbouw Nederland, valamint a Delphy kutatóintézet és a Plant Lighting háttéripari cég együttműködésében készült.

Abból az alapvetésből indultak ki, hogy az üvegházi termesztéshez az ipar által biztosított CO2 a klímaváltozás miatt egyre kisebb mennyiségben áll rendelkezésre, a paprikatermesztőknek pedig fel kell készülniük erre vagy úgy, hogy vagy kevesebb szén-dioxidot használnak, vagy úgy, hogy alternatív beszerzési forrásokra állnak át. A tanulmányban mindkét stratégiát megvizsgálták egy kifejezetten energiatakarékos növényházban.

Előzetesen azt a célt tűzték ki, hogy négyzetméterenként és évente legfeljebb 15 kg CO2-t használjanak fel. Ezt ugyan messze túllépték, de mind a gyakorlat, mind a modellek azt mutatták, hogy a hozam rovására menne, ha ragaszkodnának ehhez az alacsony értékhez. Igaz, hogy az alkalmazott stratégiák javították a CO2-hasznosítás hatékonyságát, de csak részben kompenzálták, hogy a növények szerényebben tudtak fotoszintetizálni.

A jelenlegi árak mellett nem éri meg spórolni

A tanulmány készítői leszögezték, hogy a jelenlegi CO2-árak mellett nincs értelme ezen spórolni, csak akkor lesz érdemes a CO2-adagolás visszafogásán gondolkozni, ha 0,60 euró/kg fölé megy az ára.

Tesztelték a kísérletben egy olyan berendezés prototípusát is, amely a légkörből nyeri a CO2-t. Ez képes volt fedezni a CO2-szükséglet egy részét, és bár egyelőre drágábban állította elő a CO2-ot az említett kilónkénti 0,60 eurónál, de a jövőbeli kereskedelmi verziói képesek lehetnek ez alá menni.

Megemlítik a szerzők mindemellett, hogy a termesztési ciklus végén növényegészségügyi problémákkal is szembesültek, az utolsó terméseket már nem is tudták kinevelni a növények. Úgy tűnt, hogy a nagy terhelés és a pótmegvilágítással való takarékoskodás együttese állhatott a háttérben, vonták le a következtetést.

Vagyis Hollandiában, ahonnan a téli időszakban Európa zöldségfogyasztásának jelentős részét fedezik, változatlanul komolyan dolgoznak rajta, hogy ezt minél erőforrás-hatékonyabban tudják megoldani, de egyelőre nem várható változás abban, hogy ehhez náluk csúcstechnikára lesz szükség, állapíthatjuk meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu