0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 28.

Élmény-karácsonyfavásárlás: egy profi vállalkozó tippjei

Magyarországon is terjed az az üzleti modell, hogy a termesztés helyén választhatják ki a vevők a leendő karácsonyfájukat. Hogy milyen extrákkal lehet ebből a legtöbbet kihozni, azt egy bajorországi gazdálkodó mesélte el az agrarheute.com stábjának.

Közvetlenül a vevőknek

A Renner család a fenyőfák nagy részét közvetlenül értékesíti, ezen belül is egyre fontosabb bevételi hányadot ad az a modell, amikor a vevők maguk is részt vesznek a karácsonyfa kivágásában. De természetesen kivágott fákat is tartanak készleten az adventi időszakban, és hogy mindig legyen elegendő, a környékbeli kollégáktól is vásárolnak.

Azok a fák sem vesznek kárba, amelyek nem fejlődtek kellően formásra, ágaikból virágkötészeti alkotásokat – adventi koszorúkat, ajtódíszeket stb. – varázsol Hans felesége, Manuela. Illetve egyszerű vágott fenyőzöldet is még mindig hordanak a müncheni piacra.

Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A szupermarketek által szervezett karácsonyfavásárokhoz nem szállítanak árut, mivel az ottani – főleg Dániából importált – fenyő árával nem tudnak, és nem is akarnak versenyezni. A Dániából érkező karácsonyfák lehet, hogy már október óta úton vannak; a frissességükről jobb nem beszélni, mondja Hans Renner. (Ez Magyarországon egyébként ugyanígy van, a szupermarketek szervezésében érkező, „szabványos”, és relatív olcsón kínált Nordmann-fenyők túlnyomó részt Dániából érkeznek, hasonló módon.)

Forralt bor, lovas kocsi

Náluk egészen máson van a hangsúly, és már régen nem áll meg az üzlet a karácsonyfánál. Komplett élménycsomagot kínálnak a hozzájuk érkezőknek, forralt borral, pörkölttel stb. Ez erősíti a vásárlói hűséget, a gyerekek számára pedig maradandó emlékké válik a karácsonyi kirándulás a fáért. Elsősorban családok számára vonzó program, hogy már ősszel lefoglalhatják a karácsonyfájukat, és óriási élmény maga a fa kivágása is, amelyben – nekik méretezett eszközökkel – a gyerekek is részt vehetnek.

Nagyon jól megy a forralt boros bódé is, sokan direkt a hangulatért jönnek, egyáltalán nem rohannak a fáért, mesélik. És persze minél több időt töltenek a vevők a farmon, annál jobb a bevétel, tehát igyekeznek kihozni a maximumot az adventi élményből.

Már egész komoly büfévé nőtte ki magát az egykori lomtár, amelyben Manuela pár évvel korábban néhány adag forralt bort adott el; természetesen megvan hozzá az összes hatósági engedélyük is.

A legújabb ötletük pedig a fiákerezés, advent negyedik vasárnapjára tervezik, hogy így járhatják majd körbe a farmot a látogatók, olvastuk az agrarheute.com portálon nemrég megjelent riportban a bajorországi karácsonyfás vállalkozás sikeréről.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: