A szokatlan egészségügyi „vészhelyzet” apropóját a genti tanács januárban indított kampánya adta, mely arra buzdította a belgákat, hogy hasznosítják újra különböző kreatív módokon a karácsonyfájukat. Ilyen például a tűlevelek elfogyasztása is. Állításuk szerint azokból ízesített vaj és leves is készülhet, hagyományos skandináv receptek által inspirálva – írja az Euronews.

Tűlevelek Michelin-csillagos fogásokban? Északon igen!
„Skandináviában ez már régóta bevett módszer: le kell szedni a leveleket az ágakról, rövid időre forró vízbe kell mártani, majd szitán átönteni, és tiszta ruhán megszárítani őket. Miután a tűlevelek megszáradtak, finom tűlevélvaj készülhet belőlük, melyet aztán kenyérre kenhetünk” – olvasható a tanács honlapján közzétett bejegyzésben.
Különféle ételeket és italokat szoktak ízesíteni velük, a hagyományos népi gyógyászat pedig méregtelenítő, légúttisztító tulajdonságokat társít hozzájuk. Teaként, fűszerként, olajként is szokás fogyasztani, sőt a modern skandináv konyha is előszeretettel használja, citrusos-fás ízvilágot kölcsönözve a fogásoknak. A világ egyik legismertebb étterme, a koppenhágai, három Michelin-csillagos Norma séfjei például tűleveleket is használnak húsok füstöléséhez, fagylaltokhoz, koktélokhoz.

Nem minden levél való az asztalra
A tanács bejegyzésére reagálva a Szövetségi Élelmiszer Hivatal közelte, a karácsonyfák „nem arra valók, hogy az élelmiszerláncba kerüljenek” – kiemelve, hogy
„Ráadásul a fogyasztók nem tudják egyszerűen megállapítani, hogy a karácsonyfákat égésgátlóval kezelték-e. Ha pedig a tűlevelek olyan fáról származnak, melyet ilyen anyaggal kezeltek, azok elfogyasztása súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet. Nem lehetünk soha biztosak abban, hogy a karácsonyfa tűleveleinek fogyasztása biztonságos, legyen szó emberekről vagy állatokról” – áll a hivatal közleményében.
Az ominózus Facebook-posztot azóta törölte a tanács, és a karácsonyfaevésről szóló bejegyzés címét a honlapon a korábbi „Egye meg a karácsonyfáját” helyett „A skandinávok megeszik a karácsonyfájukat” állításra változtatta.
Emellett kiegészítették a cikket azzal a fontos ténnyel is, miszerint nem minden karácsonyfa ehető, és arra is felhívták a figyelmet, hogy
