0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 27.

Gyomnövények a háztartásban

Kertjeinkben, élettereinkben az aszály és szárazodás hatására egyre többször tapasztaljuk, hogy a megszokott kultúrnövényeink nem fejlődnek, ki is pusztulnak.

Törekedjünk arra, hogy a leválasztott háncsszálak hasonló szélesek legyenek, ez megkönnyíti majd a sodrást. A sima háromszálas fonás a legegyszerűbb módszer a zsinórkészítésre, de gyakorlással könnyedén készíthetünk klasszikus sodrott madzagokat is, amelyeket aztán hagyhatunk a napon megszáradni. Az így készített köteleinket, szöveteinket aztán különböző festőnövényekkel színezhetjük is. Az aranyvessző virága, a bodza és a cserszömörce levele például sárgára fest, a kökény termése vörösre, míg a borostyán termése szürkére, a tüdőfű gyökere pedig barnára színezheti az anyagokat.

A gyomnövények akár termesztőközegként is megállhatják a helyüket, például mezei iringón sikerrel nevelhetünk ördögszekér-laskagombát.

Számos gyomnövényen fejlődnek lepkehernyók, az atalantalepke tápnövénye a csalán

Ha szeretnénk csodaszép nappali lepkéinkben gyönyörködni, akkor is érdemes gyomosan tartani legalább a kert egy részét. A csalán ugyanis a C-betűs lepke és az atalantalepke hernyójának is tápnövénye, a közönséges komlón pedig a farkasalmalepke hernyóicseperedhetnek.

Ha pedig merészek vagyunk, a gyomnövények egyenesen a konyhánkban landolhatnak. Ennek számtalan lehetőségét találhatjuk, akár úgy is, hogy idősebb rokonainkat, ismerőseinket megkérdezzük, milyen emlékeik vannak az ínséges időkről. Közismert például, hogy a mezei katáng gyökerét aprítva, szárítva és pörkölve pótkávéként használták. A ma védett, egykor gyakori sulyom pedig lisztek szaporítására volt alkalmas. Szintén gyűjtötték és fogyasztották a bükkmakkot és a tölgymakkot is.

Előbbi pirítva valódi csemege, utóbbit forró vizes áztatás és szárítás után lisztként használták, pirítva pedig kávépótlóként. A kövér porcsin és a tyúkhúr főzelék- és salátanövényként alkalmazható.

A libatop és a lósóskák kiváló spenóthelyettesítők, de nyersen, salátaként is több faj fogyasztható, ilyen a pitypang, a cickafarkfű és a pásztortáska is (lásd bővebben a 36-39. oldalon).

Gyógyhatású a borágó, teája vizelethajtó

Gyógyászati felhasználásuk is lehetséges, gyógyteák és borogatók kevés konyhai tapasztalattal is készíthetők például a szikes területeken gyűjtött kamillából, cickafarkfűből, pásztortáskából vagy kerti borágóból. Ezek alkalmazása előtt azonban legyünk körültekintőek és vegyük figyelembe egyéni érzékenységeinket. Szükség esetén kérdezzünk meg egy szakembert is, kertészt vagy fitoterapeutát.

A kíváncsiság örök mozgatórugója életünknek, hiszem, hogy ki kell próbálnunk új, ebben az esetben régi dolgokat a fejlődéshez. Vágjanak bele bátran önök is!

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: