0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 30.

Az elszállt élelmiszerárak 40%-áért a klímaváltozás a felelős

A brit Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU) legújabb jelentése szerint az extrém időjárás – a klímaváltozás egyik fő következménye – elsődleges mozgatórugója az élelmiszerárak emelkedésének az Egyesült Királyságban.

A brit Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU) legújabb kutatása alapján az olyan alapvető termékek, mint a vaj, marhahús, tej, kávé és csokoládé adják az élelmiszer-infláció 40%-át, miközben ezek csak a bevásárlókosarak 11%-át teszik ki. E termékek ára az elmúlt évben átlagosan 15,6%-kal nőtt, szemben az egyéb élelmiszerek 2,8%-os drágulásával.

Ez az arány felülírja azt a gyakori érvet, miszerint a gazdasági tényezők – például a minimálbér-emelések – lennének a legfőbb inflációs okok – írja az esmmagazine.com.

Az időjárás nyomása a termelőkre

Chris Jaccarini, az ECIU élelmiszer- és mezőgazdasági elemzője szerint a forró, száraz nyarak miatt romlik a fűnövekedés, így a gazdák kénytelenek drágább takarmányt használni. Ez közvetlenül hat a vaj és a marhahús árára. Emellett klímaváltozással összefüggő vírusfertőzések miatt visszaesett az európai tejtermelés, így a brit tejtermékek iránti kereslet – és így az áruk is nőtt.

bolt
Fotó: Freepik

A helyi termelés mellett az importáruk is megszenvedik az éghajlati hatásokat. Például a kakaó ára három év alatt megháromszorozódott a Nyugat-Afrikát sújtó hőség és esőzések miatt. Illetve a kávé ára jelentősen emelkedett a brazil és vietnámi aszályok következtében.

A Bank of England már elismerte, hogy az extrém időjárás megnehezíti az infláció szabályozását, és rendszerszintű kockázatot jelent az élelmiszer-ellátásban.

A klímaváltozás hatása 2022–23-ban átlagosan 360 fonttal (kb. 414 euróval) növelte meg az egyes brit háztartások élelmiszerszámláját.

Az előrejelzések szerint 2050-re az Egyesült Királyság gyümölcs- és hüvelyesimportjának több mint fele éghajlati szempontból veszélyeztetett országokból fog érkezni – ami még sebezhetőbbé teszi a brit ellátási láncokat.

Megoldás: alkalmazkodás és klímavédelem

Anna Taylor OBE, a Food Foundation ügyvezető igazgatója szerint ez élelmiszerbiztonsági kérdés, nem csupán gazdasági. Azt sürgeti, hogy a brit kormány növelje a mezőgazdaság és az ellátási láncok ellenálló képességét az árstabilitás érdekében.

Jaccarini záró megállapítása szerint:

„Az élelmiszerárakat hosszú távon csak a klímaváltozás megfékezésével és a nettó zéró kibocsátás elérésével lehet stabilizálni. A monetáris politika önmagában kevés.”

A tanulmány arra figyelmeztet: a klímaváltozás nem csak a jövő problémája – már most fizetjük az árát az élelmiszerboltban.

Ahol a mák van a középpontban – Magyar Mezőgazdaság

Mire jó az étkezés közben elfogyasztott tea? – Magyar Mezőgazdaság

Forrás: esmmagazine.com

Magazin ajánló: