0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 1.

Így marad tovább életben a halloweeni tökfigura

Aki faragott már tököt Halloween idején, az ismeri a szomorú érzést, amikor túl hamar rothadni kezd és összerogy a gondosan tervezett figura. Olvastunk egy cikket a tartós tökfaragványok titkáról, hátha még nem késő kipróbálni, beválnak-e a tanácsok.

A német hobbikerti magazin, a Kraut & Rüben online verziójában jelent meg egy írás, összegyűjtve pár hasznos házi módszert, amit bevethetünk, hogy tovább díszítse a kertet/erkélyt a töklámpásunk.

Sokan már megfaragták az idei műalkotásukat, és a küszöbön állnak a házilag faragott tökfejek, de aki még nem kezdett bele, az olvassa el a jótanácsokat, és jó esetben nyer néhány napot a tökfigurája.

Forrás: Pixabay

A megfelelő tök kiválasztása

Mindennek az első lépése a megfelelő tök kiválasztása. Országonként eltér, hogy milyen fajtákat kínál erre a célra a kereskedelem,

a Magyarországon általánosan kapható Halloween-tökökről fontos tudni, hogy nem ehetők.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal is rendre felhívja erre a figyelmet, és pár éve kezdett kampányának is köszönhetően ma már a boltokban világosan elkülönítik a dekorációs célú tököket az étkezési célra kínált választéktól.

Ettől még léteznek ehető Halloween-tökök is, ha valakit érdekel, a Jack O’Lantern vagy a Big Max fajtanevekre keressen rá, Magyarországon is kapható belőlük kiskerti kiszerelésű vetőmag; jövőre lehet próbálkozni a saját termesztéssel. Faragáshoz olyan tököt válasszunk, amelynek sértetlen és kemény a héja, és nincsenek rajta penészfoltok.

Házi tarósságfokozó praktikák

Ha megvan a megfelelő tök és kitaláltuk a mintát, kezdhetjük is a faragást. Az első vágás előtt alaposan mossuk meg a tököt szappannal, és fertőtlenítsük a kést és a kanalat is, amellyel ki fogjuk vájni a tök belsejét. Ez megakadályozza, hogy a héjról romlást okozó baktériumok vagy penészgombák jussanak a húsba.

Ha a szokásos kör alakban levágtuk a kabak tetejét szárastól, óvatosan kezdjük kikanalazni magot és a puha húst. Ha ehető tökkel dolgozunk – ami, mint fentebb írtuk, a Magyarországon általánosan kapható Halloween-tökökről nem mondható el –, akkor a magokat is felhasználhatjuk a konyhában; ezt vásárolt tök esetén ne tegyük.

Forrás: Pixabay

Érdemes a tök belsejét is fertőtleníteni, ehhez a Kraut & Rüben idézett cikke ecet és víz 1:1 arányú keverékét ajánlja, szórófejes flakonból kipermetezve. Alaposan fújjuk be a tököt és hagyjuk az ecetes oldatot legalább egy órán át hatni, szól a tanács. Ez csökkenti a romlást okozó mikroszervezetek szaporodását.

Miután a tök megszáradt, alaposan fújjuk be a belsejét és a vágási felületeke hajlakkal, vagy vonjuk be vazelinnel – ez lezárja a pórusokat és csökkenti a nedvességvesztést. Ismételjük meg néhány naponta a hajlakkos kezelést, hogy tovább ezzel még javíthatunk egy kicsit az eltarthatóságon.

Ha éjszaka a hőmérséklet nulla fok alá süllyed, ne hagyjuk kint a tököt, vigyük be reggelig az épület valamely hűvös részébe.

Halogatók előnyben

Nem érdemes stréberkedni, ezúttal előnyben vannak azok, akiknél valahogy minden az utolsó pillanatra marad! A fent leírt trükkökkel körülbelül két hétig is megőrizhetjük ugyan a tökfiguránkat, de ha az október 31-i Halloweenre szeretnénk a legjobb formájukat időzíteni, akkor mégiscsak

az a legjobb, ha nem állunk neki két héttel korábban a faragásnak, csak a dátumhoz minél közelebbi időpontban.

Tehát ne kezdjünk el túl korán faragni, leghamarabb a Halloweent megelőző hétben álljunk neki a munkának, tanácsolta a Kraut & Rüben hobbikerti magazin írása.

Kelta hagyományoktól a töklámpásig: A Halloween magyar szemmel

Félelmetesen cuki és rémesen egészséges finomságok Halloweenre

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: