0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. november 6.

Félelmetesen cuki és rémesen egészséges finomságok Halloweenre

Szeretne látványos fogásokkal előrukkolni Halloweenre? De azért az is szempont, hogy legyen értelme elfogyasztani? Nem lehetetlen erre az alkalomra is egészségesen és kreatívan készülni a konyhában...

Ötletekből persze nincs hiány, de rengeteg ki is esik a rostán. Mert egy tudatos anyuka, vagy vendéglátó  nem elborzasztó, hanem inkább ízlésesen borzongató, meglepő, vagy viccesen jópofa dolgokat szeretne kínálni. Íme, néhány egészségesebb alternatíva.

sütő tök Sütőtökös humusz

Egy doboz csicseriborsót öblítsünk le és tegyünk turmixgépbe. Adjunk hozzá ½ csésze sütőtökpürét, ½ csésze vizet, 1/3 csésze tahinit, 1 teáskanál sót és 2 nagy gerezd fokhagymát. Mindent alaposan dolgozzunk össze. Rendezzük el egy tálkában úgy, hogy függőlegesen barázdákat alakítunk ki a masszában oly módon, ahogy a sütőtök felszínén is láthatók. Aztán egy megfaragott paprikából, uborkából, vagy valami hasonlóból, amit szeretünk, biggyesszünk a tetejére szárat. Kínáljunk mellé házi készítésű krékert, tortillacsipszet, zöldségcsipszet, vagy nyers zöldségcsíkokat.

halloween tök
Fotó: Pixabay

Szellemes pizza pókokkal

Készítsük el kedvenc pizzatésztánkat, simítsuk egy sütőlapra, pizzakőre, ahogy tetszik, és 220 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 10-15 percig. (A sütési idő eltérhet ettől, ha nem kelt tésztát használunk.) Maszatoljunk a tészta tetejére paradicsomszószt, mozzarellából várjunk ki szellem alakzatokat és rendezzük el tetszetősen a tésztán.

Vágjunk félbe néhány magozott olívabogyót és 6-8 darabot fektessünk le arányosan elhelyezve a pizzatésztán. A maradék felezett bogyót szeleteljük fel vékony csíkokra és tegyünk a test mindkét oldalára 4-4 lábacskát.

Olívabogyókból farigcsáljunk a sajtszellemeinknek szemet és szájat. Toljuk be a sütőbe, míg a sajt szépen megolvad.

banán recept süssükSzörnysütik

Fél csésze pépesített banánt (esetleg almaszószt) turmixoljunk össze 30 g bébispenóttal, 65 g natúr, krémes mogyoróvajjal (vagy bármilyen más magvaj), 45 ml juharsziruppal (vagy más cukorsziruppal), 1 teáskanál vaníliaeszenciával, és 1 teáskanál sütőporral. Tegyük át egy keverőtálban és adjunk hozzá 80-100 g finom szemű zabpelyhet. Ha első pillantásra túl folyékonynak tűnik, várjunk vele 15-20 percet, hogy a zabpehely megduzzadjon. A masszánk lágy lesz, de nem lehet szétfolyó. Ha szükséges adhatunk hozzá még 1-2 evőkanálnyi zabpelyhet. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyünk púpozott evőkanálnyi halmokat. Lapítsuk el a kupacokat és csokicseppekből formázzunk mosolygós arcot. 175°C-ra előmelegített sütőben, süssük 12-15 percig, amíg a kekszek oldala aranybarnára színeződik. Rácsra helyezve hűtsük ki, majd tegyük légmentesen záródó edénybe. Hűtőszekrényben legfeljebb 4 napig eltartható.

szörnysüti süssük
Illusztráció – MI-generált kép
Forrás: Alexa, Pixabay

Mangós muffin tökfej álarccal

Egy tálban keverjünk össze 200 g lisztet, 80 g kókuszreszeléket, másfél teáskanál szódabikarbónát és egy marék apró darabokra vágott vörösáfonyát. Egy másik keverőtálban keverjünk össze 1 evőkanál őrölt csiamagot és 3 evőkanál vizet. Öt perc várakozás után adjunk hozzá 80 ml folyékony kókuszolajat, 150 ml mangópürét, 150 ml kókuszkrémet, 80 g cukrot, és keverjük össze szépen ezekkel. Forgassuk bele a száraz anyagokat a nedvesek keverékébe, majd adagoljuk ki muffinformákba. Előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük aranysárgára. Várjuk meg, míg kihűlnek, és olvasztott csokival készítsünk az „arcukra” szemeket és ijesztően vigyorgó szájat.

Komposzt puding

Negyed csésze csiamagot kávédarálóban őröljünk finomra. Turmixoljunk simára 1 csésze kókusztejet (ízlés szerint más növényi tejet), 6 kimagozott datolyával, ¼ csésze kakaóporral, és a csiamaggal. Tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni.

Egy tálkában keverjünk össze 1 evőkanál csiamagot és 3 evőkanál vizet, és tegyük félre 5 percre, míg megzselésedik. Adjunk hozzá 2 evőkanál kókuszlisztet, 2 evőkanál mandulalisztet, 2 evőkanál kakaóport, 40 ml natúr mogyoróvajat és 40 ml juharszirupot. Formáljunk 10 kicsi kekszet és 175 °C-os sütőben süssük kb. 30 percig. Miután kihűltek zúzzuk morzsás állagúra.datolya

Öt kimagozott medjool datolyát turmixoljunk pépesre, keverjünk hozzá 1 evőkanál kakaóport és 1-2 evőkanál zabpehelylisztet. Gyurmázzunk a masszából ínycsiklandó férgecskéket. Natúr marcipánmasszából formázzunk néhány dundi lárvát, rózsaszínre színezett marcipánból pedig sodorjunk gilisztákat.

Rétegezzük két üvegpohárba a krémes, és a szemcsés elemeket, közben rejtsünk el bennük egy-egy lárvát. A tetejükre morzsa kerüljön, arra fektessük a férgeket és a gilisztákat.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: