0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 1.

Megújulási lehetőség a hazai diótermesztésben

A hazai diótermesztés számos gonddal szembesül: erős az importnyomás, évről évre csökken a hozam, a kártevők elleni védekezés és az öntözés pedig már elengedhetetlen.

A Fernor vékony héjú, megnyúlt alakú, 11-12 grammos, kiváló minőségű gyümölcsöket termő francia fajta. Későn hajt, hűvösebb éghajlatra ajánlják, oda, ahová a Chandler nem alkalmas. A bél könnyen elválasztható a héjától. Ajánlott beporzója a Fernette, amely hasonló tulajdonságokkal bír, mint a Fernor, termései nagyok, ízletesek.

A francia Lara fajtának kiemelkedően nagy a termőképessége, jó az alkalmazkodó képessége. Gyorsan termőre fordul. Gyümölcse szeptember közepén, végén érik, szép nagy, gömbölyded, kemény héjú, jó ízű dió. Mindegyik fajta oldalrügyön is terem, ezért a termésbiztonságuk és a hozamuk jóval nagyobb, mint a hagyományos diófajtáké.

2024 téli, 2025 tavaszi telepítés idén nyáron a Duna–Tisza közén
2024 téli, 2025 tavaszi telepítés idén nyáron a Duna–Tisza közén

Kiváló minőség

A Kecskeméti Törzsfaiskola Kft. által forgalmazott dióoltványok certifikált, diószaporításra szakosodott török faiskolából, Bandirma régióból származnak, ahonnan az Európai Unió több országába is exportálnak, egyebek között Portugáliába, Görög- és Olaszországba. Professzionális termesztéstechnológiát követnek, kiváló minőségű terméket állítanak elő.

Beszemzett csemeték a kötözőfólia eltávolítása után
Beszemzett csemeték a kötözőfólia eltávolítása után

A 30-40 centiméteres alanyokat (Juglans regia) előkészítik a szemzéshez, majd augusztus 15-én elkezdik a szaporítást a törökországi faiskolában. Ezután kezdődik a gyűrűs szemzés, ami jobb eredést eredményez az itthon leginkább jellemző ablakos szemzés hatvan százalékos eredéséhez képest. Tavasszal az alanyt szemre vágják és őszig fejlődik a növény. A 2,5-3 méter magas suhángot későn, december elején termelik ki. Az oltványok lombja a kitermelés előtt természetes úton hullik le, mesterségesen nem idézik elő a lombhullást.

Magyarországra 3-4 °C-on, hűtőkamionnal szállítják az oltványokat. Honosítás, a növényegészségügyi ellenőrzés után itthon időjárástól függően decemberben és januárban is kiadják az ültetési anyagot.

Ami érkezéskor nem kerül a telepítőkhöz, azt szakszerűen levermelik és tavasszal értékesítik. A faiskola vezetői kiemelték, hogy az eddigi szállítmányok során gördülékenyen zajlott a munka a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékeseivel.

A török éghajlati viszonyokon alkalmazható szemzés miatt az oltványok olcsóbbak, mint a hazai technológiával előállított oltott dió, ahol a téli kézben oltás után hőkamra is szükséges a kalluszosodáshoz.

A Kecskeméti Törzsfaiskola Kft.-nél a vásárlóknak szaktanácsot is adnak a telepítéshez. A gyökereket kicsit ajánlott visszavágni és 24 órára vízbe állítani. Jó, ha kerül az ültetőgödörbe granulált csirke- vagy szarvasmarhatrágya. Ültetésnél szükséges az alapos beiszapolás. Laza, homokos talajon telepítést követően tavasszal a gyökérnyaktól 50, kötöttebb talajon 110 centiméterre, egy jó állású rügyre kell visszametszeni az oltványokat.

A 2024-es KAP-RD19a-1-24 – Agrár-kör­nyezetgazdálkodási kifizetések pályázaton sikerrel pályázók közül voltak, akik már ezekből a fajtákból, kiváló minőségű, török oltványokból hoztak létre ültetvényeket időjárástól függően 2024-25 telén vagy 2025 tavaszán a Duna–Tisza közén, Soltvadkert, Kecel, Kiskun­majsa, Imrehegy környékén olyan területeken, ami az eddigi hazai termesztésben használt fajtákkal nem volt alkalmas diótelepítésre. Az első termés 2028-ban várható. Öntözésre ezekben az ültetvényekben is szükség van.

Fotók: Óváryné Fabók Krisztina, Kecskeméti Törzsfaiskola Kft.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: