0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 2.

Így zajlik az olajbogyó szüret Toszkánában

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy egy toszkán domboldalon egy olajfa ligetben van szállásunk, akár testközelből is bepillantást nyerhetünk az olajbogyó betakarításának részleteibe. Október az olajbogyószüret csúcspontja.

Toszkána mediterrán éghajlata, a forró nyár és az enyhe tél ideális az olajfa (Oliva europaea) növekedéséhez. A tájképet meghatározzák a teraszos elrendezésű, hagyományosan kisüzemi, családi gazdaságok által fenntartott olajfaligetek.

Toszkána az olívaolaj-termelés egyik kiemelkedő olaszországi régiója közel kétezer termelővel, amely az ország minősített extra szűz olívaolaj termelésének több mint egyharmadát adja. A vidék számos klasszikus és őshonos fajtával rendelkezik, mint a Frantoio, Leccino és Moraiolo, amelyek hozzájárulnak a régió híres, kiváló minőségű olívaolajához.

Egy idősebb olajfa liget Sinalunga szomszédságában. (Fotó: PNK)

Az olajbogyókat a betakarítás optimális idején, kézzel szüretelik, a magas minőség biztosítása érdekében. A szüret általában október-november között zajlik, s bár a korai szüret kevesebb olajat eredményezhet, a bogyók íze gazdagabb és tartalmasabb lesz.

Akár 5 hétig is eltart, míg minden fáról begyűjtik a termést (Fotó: PNK)

Házigazdánk elmondása szerint 5 hétig is eltarthat a szüret, melynek nagy részét feleségével kettesben illetve a család segítségével végeznek. A néhány éve még kézzel végzett munkát ma már egy rázóvilla segíti.

A fák alá hálót terítenek, amin összegyűjtik a lehulló bogyókat, majd ládába szórják a termést, amelyet még aznap a feldolgozóüzembe szállítanak.
Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: