Toszkána mediterrán éghajlata, a forró nyár és az enyhe tél ideális az olajfa (Oliva europaea) növekedéséhez. A tájképet meghatározzák a teraszos elrendezésű, hagyományosan kisüzemi, családi gazdaságok által fenntartott olajfaligetek.
Toszkána az olívaolaj-termelés egyik kiemelkedő olaszországi régiója közel kétezer termelővel, amely az ország minősített extra szűz olívaolaj termelésének több mint egyharmadát adja. A vidék számos klasszikus és őshonos fajtával rendelkezik, mint a Frantoio, Leccino és Moraiolo, amelyek hozzájárulnak a régió híres, kiváló minőségű olívaolajához.

Az olajbogyókat a betakarítás optimális idején, kézzel szüretelik, a magas minőség biztosítása érdekében. A szüret általában október-november között zajlik, s bár a korai szüret kevesebb olajat eredményezhet, a bogyók íze gazdagabb és tartalmasabb lesz.

Házigazdánk elmondása szerint 5 hétig is eltarthat a szüret, melynek nagy részét feleségével kettesben illetve a család segítségével végeznek. A néhány éve még kézzel végzett munkát ma már egy rázóvilla segíti.





