0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 8.

1001 kefe meséi

A pesti belváros lármás forgatagában megbújik egy ódon hangulatú kis bolt. Kézműves keféket, ecseteket kínál, melyeket Smulovicsné Winter Katalin készít nagyapja százéves műhelyében, folytatva az ő mesterségét, őrizve szakmai fortélyait.

A szárnyas ajtón a kihajtható üvegvitrin, és fölötte a cégér: 1001 kefe – időutazást ígérnek. Odabenn polcon, pulton, asztalon, fiókok mélyén és kiaggatva számtalan fajta ecset, kefe. Ahogy Katalin mutatja, van itt hajkefe, ruhakefe, cipőkefe, kalapkefe, bajuszkefe, borotvapamacs, súrolókefe, morzsaseprű, partvis… Lehetetlen mindet fölsorolni. Használják őket a háztartástól az ipar és a mezőgazdaság megannyi ágáig. Ami a sokféleségben is közös, hogy javarészt bükkfa „testbe” kötött természetes állatszőrből, kisebb részt növényi rostból készülnek.

De mitől ecset az ecset, és mitől kefe a kefe? Mint megtudom: a befogás módjától.
1001 kefe meséi
Fotó: Csatlós Norbert

A kefénél egy előre kifúrt kefetest lyukaiba húzzák be lépésről lépésre, egyenként a félbehajtott szálcsomókat dróthurokkal, végül lezárják a kefetest hátoldalával. Míg az ecset más technikával készül. Az előre kimért szőrmennyiséget egy fémhüvelybe teszik, belül ékekkel rögzítik, ki ne csússzon, majd ragasztóval kiöntik. Mikor megkötött, fölnyelezik. Egyszerűnek hangzik, de munkás folyamat mindkettő. Sokszor kell hozzányúlni, menet közben méretre vágni a szálakat, formázni, tisztítani, a fát illeszteni. Figyelmet, precizitást igényel.

Egy kis szőrszálhasogatás

kefekészítő SmulovicsnéWinter Katalin
Fotó: Csatlós Norbert

Manapság, a tömeggyártott műanyagdömping korában vajon kinek lehet szüksége efféle, igényes, természetes anyagokból készült alkalmatosságokra? És mi a legkelendőbb? – tudakolom a házigazdától. Válasza meglepő:

„A pékek a legnagyobb vevőink. A gyúrótáblán a lisztet egyenletes finoman a táblakefével tudják elteríteni. Mikor pedig a frissen kisült cipót kiveszik a kemencéből, a bevizezett kenyérmosó kefével simítják át, hogy ropogós, fényes legyen a héja”

– és mutatja is a jól megtermett, nyeles lószőrkefét. Újabban igen kapósak a fiatalok körében divatba jött barbershopokban a szakállkefék, bajuszkefék, nyakszirtkefék, borotvaecsetek. A méhészek olyan kaptárkefét kérnek, amivel pergetéskor a keretről gyengéden le tudják hessenteni a méheket. A klaviatúra-tisztító laptopkefék is a mai kor termékei. Ám van, ami eltűnik, ahogy változnak a körülmények. „Egy időben a kötősök rengeteg kötőgépkefét használtak, nem győztük készíteni. Már hosszú évek óta nem keresik. Az írógépkefe is hasonló sorsra jutott.” Az egyedi gyártású keféket jellemzően az iparban, mezőgazdaságban használják, ahol speciális berendezésekhez van rá szükség. Így aztán a műhely kínálatában az aprócska bekenőkefétől a méteres terempartvisig, az óriási utcaseprőgép-keféig minden megtalálható.

kefék hajkefe kézműves
Fotó: Csatlós Norbert
Forrás: A Mi Erdőnk

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: