Nagyon fontos rendszeresen, legalább hetente átvizsgálni a növényt és minél hamarabb eltávolítani minden barnuló levelű, hervadó hajtást, körülbelül 20 centis egészséges résszel együtt. A levágott részeket gyűjtsük össze és semmisítsük meg, különben tovább fertőzhetnek.
Már léteznek tűzelhalással szemben ellenálló fajták, de azok sem adnak teljes biztonságot, mert a baktérium különböző törzsei lehetnek jelen az egyes termőhelyeken. A birsmonília ellen már kora tavasszal, a hajtásnövekedés elején el kell kezdeni a védekezést, a permetezést ajánlott megismételni rózsaszínbimbós állapotban, sziromhullás után, valamint a gyümölcsnövekedés kezdetén.

Fotó: Horváth Csilla
Gazdag fajtakínálat
Legismertebb birsfajtánk az erősen bordás, molyhos, de finom illatáról már a kertben beazonosítható Konstantinápolyi. Bokra kis növekedési erélyű, rendszeresen és bőven terem. Közepes méretű gyümölcse későn, október közepén szedhető, betegségekre közepesen fogékony. Egyes évjáratokban reped a gyümölcse.
A Bereczki birs gyümölcse nagy, 300-500 grammot nyom, erősen bordázott, molyhos, és nagyon illatos. Sajnos termésingadozásra hajlamos. Szeptember végén, október elején érik. Erős növekedésű fát nevel, fölfelé törő hajtásokkal.
A Bereczki bőtermő nevéhez méltóan sokat terem, és hazai megfigyelések szerint kevéssé fogékony a tűzelhalásra. Gyümölcse középnagy vagy nagy, körte alakú, zamatos, illatos, kevésbé bordázott és alig molyhos. Igen jól tárolható. Szeptember végén, október elején érik. Erős növekedésű és termésingadozásra hajlamos, ezért érdemes ritkítani a gyümölcsöt, ha túl sokat kötött.

A Mezőtúri sokat és rendszeresen terem, korán termőre fordul. Gyümölcse közepesen molyhos, kis vagy közepes méretű (200-250 gramm), szabályos gömb alakú, alig kövecses, és jóízű, illatos. Október elején érik és nem nagyon tárolható, viszont feldolgozáskor könnyű dolgozni vele.
Régi, balkáni eredetű fajta a Leskováci. Fája nem túl erős növekedésű, lapított, széthajló koronát nevel. Szeptember végén, október elején szedhető, utóérés után decembertől januárig fogyasztható. Gyümölcse közepes méretű, alma alakú, néha bordázott, éretten sima héjú, gyönyörű sárga színű. Húsa sárgásfehér, édes, illatos.
Hússzínét főzés után is megtartja. Korán termőre fordul, bőtermő, az ismert birsbetegségekre érzékeny.
Európában elterjedt régi szerb birsfajta a Vranja. Elterjedését annak köszönheti, hogy kiváló pollenadója a Leskovácinak és emellett igen nagyméretű, körte alakú, közepesen bordázott citromsárga gyümölcsöt terem. Magas savtartalmú, de kevéssé aromás birs. Fája erős növekedésű, feltörő ágrendszerrel.





