0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 10.

Aranyló kincs, a birsalma

Ősi, változatos gyümölcsünk a birs, amit napjainkban a modern konyhaművészetben újra felfedeznek. Gyönyörűen virágzik, termése mutatós, aranysárga. Az alma, körte és naspolya rokonaként egyáltalán nem olyan igénytelen, mint sokan gondolják róla.

Új, védett német fajta a tűzelhalással szemben ellenálló Cydora Robusta®. A hajtások vége ugyan megfertőződhet, de 8-10 cm után kialakul egy elzáró réteg, ami nem engedi a fás részig a kórokozót. Fiatalon erős, később közepesen erős növekedési erélyű. Október elején-közepén szedhető, októbertől novemberig fogyasztható a körte alakú, éréskor szép sárgára színeződő, intenzív illatú birs.

Krémsárga húsa erősen aromás, héja közepesen vastag, enyhén molyhos. Korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem. Öntermékeny. Tűzelhalással, levélfolt-betegségekkel és szürkerothadással szemben nagyon jó az ellenállósága, monília viszont fertőzheti a gyümölcsét.

Cydora robusta
Fotó: Horváth Csilla

Gyógyító gyümölcs

A birs gyógyhatásának egyik alapja a benne lévő sok csersav. Egészségesebb gyümölcs, mint az alma, több vitamin és ásványi anyag van benne. Gazdag forrása az A-, B3-, B6-, C- és P-vitaminnak, gazdag kalciumban, magnéziumban, vasban, foszforban és káliumban. Ennek köszönhetően szerteágazó jótékony hatását tartják nyilván.

Közrejátszik a koleszterinszint szabályozásában, magas pektintartalmánál fogva ízületi fájdalmak, reuma, köszvény tüneteit képes enyhíteni, de használható szemgyulladás, égési sebek, torokgyulladás, vérzékenység, bőrszárazság kezelésére is. Kedvezően hat a szívműködésre és a vérnyomásra a benne lévő sok kálium és magnézium miatt, rostanyagai pedig serkentik a bélműködést.

A nyers birslé kiváló a gyomorpanaszok enyhítésére, az anyagcsere fokozására, az emésztés serkentésére. A népi gyógyászatban a birsmagok főzetét köhögés, gyomor- és bélgyulladás, hasmenés kezelésére javasolják. Kozmetikumokban bőrnyugtató, pórusösszehúzó, frissítő hatását használják ki.

Kertbarát Magazin

Az ősz aranykincse a birsalma, de hogyan dolgozzuk fel könnyedén?

Birsalma: aranyos, ízletes, gyógyító

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: