Új, védett német fajta a tűzelhalással szemben ellenálló Cydora Robusta®. A hajtások vége ugyan megfertőződhet, de 8-10 cm után kialakul egy elzáró réteg, ami nem engedi a fás részig a kórokozót. Fiatalon erős, később közepesen erős növekedési erélyű. Október elején-közepén szedhető, októbertől novemberig fogyasztható a körte alakú, éréskor szép sárgára színeződő, intenzív illatú birs.
Krémsárga húsa erősen aromás, héja közepesen vastag, enyhén molyhos. Korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem. Öntermékeny. Tűzelhalással, levélfolt-betegségekkel és szürkerothadással szemben nagyon jó az ellenállósága, monília viszont fertőzheti a gyümölcsét.

Fotó: Horváth Csilla
Gyógyító gyümölcs
A birs gyógyhatásának egyik alapja a benne lévő sok csersav. Egészségesebb gyümölcs, mint az alma, több vitamin és ásványi anyag van benne. Gazdag forrása az A-, B3-, B6-, C- és P-vitaminnak, gazdag kalciumban, magnéziumban, vasban, foszforban és káliumban. Ennek köszönhetően szerteágazó jótékony hatását tartják nyilván.
A nyers birslé kiváló a gyomorpanaszok enyhítésére, az anyagcsere fokozására, az emésztés serkentésére. A népi gyógyászatban a birsmagok főzetét köhögés, gyomor- és bélgyulladás, hasmenés kezelésére javasolják. Kozmetikumokban bőrnyugtató, pórusösszehúzó, frissítő hatását használják ki.
Kertbarát Magazin
Az ősz aranykincse a birsalma, de hogyan dolgozzuk fel könnyedén?





