0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 12.

Cékla, a nyertes zöldségféle

Magyarországon a cékla nem tartozik a nagy felületen termesztett szántóföldi zöldségek közé. Az összes termőterülete jelenleg mintegy 350 hektár, de növekszik.

A növényvédelem kihívása a rovarkártevők, a földibolhák (Chaetocnema tibialis, C. concinna) és a fekete répalevéltetű (Aphis fabae) elleni védekezés, gombabetegségek közül pedig a cékla cerkospórás levélfoltossága (Cercospora beticola) okozhat gondot. Többmenetes gyomirtás esetén a gyomfertőzés mértékétől függ a kezelések száma, feleslegesen ne terheljük a kultúrát.

A termesztett fajtákat folyamatosan figyelik és értékelik, mind frisspiaci, mind feldolgozóipari célra termesztéskor. A késztermék minőségét befolyásolja a betakarítás.

Szabadszálláson a felszedés – hasonlóan a vöröshagymához – többmenetes átrakószalagos vagy nyűvő rendszerű gépekkel történik. A cékla tárolható veremben, prizmában szalmával letakarva vagy hűtőházban 1-4 °C hőmérsékleten, 90-95% relatív páratartalomban.

Elfogadható a cékla termelői ára

Csizmadi Imre az idén június–júliusban 34 hektáron vetett céklát és ezzel a mennyiséggel Magyarország legnagyobb termelője. Több fajtával dolgozik, de jelenleg nincs kedvence. A már korábban is bizonyított technológia szerint 150 centiméter széles ágyásba négysorosan vetett, hektáronként 400 ezer szemet. Az idén különösen szépen fejlődött az állomány, még a cerkospóra sem fertőzte.

A felszedés szerinte is kényes része a technológiának, ezért erre a célra speciálisan átalakított burgonyakombájnt használnak.

A cékla piaca stabil, ám kizárólag a gömbölyű, 6-10 centiméter átmérőjű, sértetlen, mosott gumókat keresik a kereskedők. A Csizmadi kertészetből a frisspiacra 5 kilogrammos ládákban vagy zsákokban viszik az árut. Az értékesítést segíti, hogy más zöldséggel, burgonyával, hagymával és zellerrel együtt szállítanak a vevőiknek. A cékla jelenlegi termelői ára elfogadható.

Kertészet és Szőlészet

Nem igazán kedveli a céklát? A geozmin a hibás, de van megoldás!

Őszi immunerősítés

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: