0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 12.

Cezar Pincészet: Zala palackba töltött kincsei

Jászberényi Dániellel, a Cezar Winery Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, akinek a 2024-es Irsai Olivérrel elnyerte a legjobb fehérbor díjat az Országos borversenyen.

Országos borversenyen érmet nyerni komoly teljesítmény, aranyérmet szerezni figyelemreméltó, de hogy valaki egy népszerű kategóriába nyerje el a legjobb fehérbor díjat, arra oda kell figyelni. Jászberényi Dániellel, a Cezar Winery Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, akinek ezt az eredményt a 2024-es Irsai Olivérrel sikerült elérni.

„Nem csak én érdemem, hadd említsem meg az összes kollégámat, mert a borászat egy csapatmunka. Reménykedtünk a jó helyezésben, mert mi is úgy ítéltük meg, hogy ez az egyik borunk, a Balatoni Irsai Olivér kimondottan jól sikerült. Ugyanakkor meg kell említenem, hogy az Irsai mellett az Olaszrizlingünk is aranyérmes lett”- hangsúlyozta a szakember, hogy minden ilyen díjazás egy visszacsatolás a munkájukról, hogy jó úton haladnak, főleg az országos borversenyen, ahol magas szintű a szakmai képviselet a zsűriben.

Nem a legismertebb borvidék

A tapasztalat azt mutatja, Zalát, a borvidéket kevesen ismerik, Nagyradáról, ahol a borászat működik még kevesebben hallottak. Az országunk borvidékei közül nem a legismertebb, épp ezért egyik feladatuknak tartják, mint az egyik, ha nem a legnagyobb pincészet a borvidéken, hogy újra a méltó helyére, újra az ország bortérképére helyezzék a Zalai borvidéket.

A történet messzire nyúlik vissza, egészen 1939-ig, amikor Császár István, aki egy Zalaegerszeg melletti kis faluban született. A pincészet névadója, társalapítója ’56-ban frissen végzett szakácstanoncként, több más honfitársunkkal együtt úgy gondolta, inkább külföldön próbál szerencsét. Mint vendéglátós-szakács végzettségű szakember, természetesen Franciaországba szeretett volna menni, mint a gasztronómia őshazájába, de az osztrák menekülttáborból Svédországba irányították. Egy ideig óceánjáró hajókon dolgozott, de már ott is foglalkozott magyar borokkal.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: