0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 17.

Okos csomagolás, okos döntések: Az élelmiszerbiztonság jövője

Azt is gondolhatnánk, hogy már nincs új a nap alatt, ha az élelmiszerek csomagolásáról beszélünk, hiszen a papírtasaktól a vákuumcsomagolásig már minden ki van találva. A sorozat legutolsó adásából kiderül, hogy bizony van új a nap alatt!

A csomagolásnál elsődleges szempont az anyagbiztonság, a higiénia, a szivárgásmentesség, az ellenálló képesség a környezeti hatásokkal szemben, valamint a pontos címkézés.

A csomagolás többféle lehet, az elsődleges (közvetlen érintkezik az élelmiszerrel), a másodlagos (az elsődleges csomagolást védi) és a harmadlagos (szállítási és logisztika során használatos).

Az élelmiszeriparban a csomagolástechnológia az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, számos interaktív funkcióval rendelkezik a termékek csomagolása. Például a QR-kód vagy az okoscímke hozzájárul a fogyasztók és a gyártók biztonságos tájékoztatásához, emellett számos előnnyel jár.

A biztonságos és hatékony csomagolások világában mindig van hova fejlődni, éppen ezért a már jól ismert csomagolási módszerek részletes bemutatása mellett a fogyasztók megismerhetik az úgynevezett okos vagy intelligens csomagolást is, amely képes jelzést adni az adott élelmiszer állapotáról, minőségéről is. Mindemellett szakértőink rámutatnak arra is, hogy milyen irányokba fejlődhetnek még a csomagolási technológiák.

A MATE filmsorozata közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. De nem csupán előadásokról vagy tudományos anyagokról van szó – a sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast-beszélgetés is, ahol az egyes témaköröket még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.

A sorozat célja az, hogy párbeszédet kezdeményezzen. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, értékelhetik a látottakat. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.

A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.

Forrás: MATE sajtóközlemény

Magazin ajánló: