A század végére várható magasabb hőmérsékletet szimuláló körülmények között termesztett burgonyák baljós jelét adják a jövő élelmezésbiztonságának – írja a Reuters.
Mindössze 136 grammal a gumók kevesebb mint fele akkorák, mint egy átlagos burgonya Kínában, ahol a legnépszerűbb fajták gyakran kétszer akkorák, mint egy baseball-labda.
Kína a világ legnagyobb burgonyatermelője; a növény kulcsfontosságú a globális élelmezésbiztonság szempontjából, mivel más alapvető növényekhez képest magas a hozama.

A jövőbeli élelmiszer-ellátás biztosítása érdekében Li, a Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) pekingi kutatója egy hároméves vizsgálatot vezet a magasabb hőmérsékletek zöldségre gyakorolt hatásairól. Csapata Kína két leggyakoribb fajtájára összpontosít.
„Aggódom, mi fog történni a jövőben” – mondta Li. „A gazdák kevesebb burgonyát fognak betakarítani, ez pedig hatással lesz az élelmezésbiztonságra.”
Li csapata három hónapon át termesztette a növényeket egy olyan kamrában, amelyet 3 Celsius-fokkal jelenlegi Hebei és Belső-Mongólia északi területein most jellemző átlaghőmérséklet fölé állítottak be. Ezekben a magasabban fekvő tartományokban termesztik a legtöbb burgonyát Kínában.
A kutatás, amely novemberben jelent meg a Climate Smart Agriculture című folyóiratban, azt találta, hogy
A jelenlegi éghajlatpolitikai intézkedések mellett a világ akár 3,1 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletváltozással is szembenézhet az iparosodás előtti szinthez képest 2100-ra – derül ki az ENSZ októberben közzétett jelentéséből.






