Figyelmeztetések: várandósoknak, emésztőrendszeri problémákkal bajlódóknak és vesebetegeknek nem javallott a boróka alkalmazása. Nagy mennyiségben irritálhatja a vesét és vesekárosodást is okozhat. Fontos megjegyezni, hogy a borókatartalmú készítmények erőteljesen veseizgató hatásuk miatt belsőleg rendszeresen nem használhatók, folyamatosan legfeljebb 5-7 napig alkalmazhatók.
Borókatea: fél kávéskanálnyi gyantás, örökzöldillatú bogyót törjünk meg, öntsünk rá egy csésze forralt vizet, 10 perc állás után szűrjük át és lassan kortyoljuk el.

Emlékezeteset alkothatunk vele a konyhában
A borókabogyó ötvözi a fenyős, gyantás és citrusos jegyeket egy leheletnyi kesernyéséggel. Ez a jellegzetes ízű fűszer még egy egyszerű, csőben sült brokkolit is páratlanul különleges élménnyé képes varázsolni.
Borókás brokkoli: gőzben pároljunk meg 500 g brokkolit, főzővizét tegyük félre. Leszűrés után terítsük szét egy kisebb, olajjal kikent tepsiben. Hintsük meg 1 mokkáskanálnyi őrölt borókabogyóval, és frissen tört fekete borssal. 30 g kókuszolajban pirítsunk meg 3 evőkanál lisztet, öntsük fel 300 ml főzővízzel. Lehetséges 50 g reszelt sajttal gazdagítani a mártást, majd öntsük a brokkolira, végül előmelegített sütőben süssük pirosra.




