0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 27.

Boróka: ősidők óta védelmez minket

A boróka nem túl gyakran használt fűszer, pedig elődeink még füstfűszerként is alkalmazták: a füstöléssel történőló tartósítás során. Érdemes a konyhában ma is használni, remek gyógyhatásai miatt... És a gin ízét is ez a növény adja...
Friss bogyóiból (amik valójában tobozbogyók) kissé borsos és földes jegyeket mutató, fenyőillatú illóolaj nyerhető. Párologtatva élénkít, megszilárdítja belső erőnket, különösen hasznos nagy lelki megterhelést jelentő időszakokban. Szimatolgatása továbbá előnyös lehet ADHD, depresszió, alacsony szintű önbizalom és negatív gondolatok esetén.

Figyelmeztetések: várandósoknak, emésztőrendszeri problémákkal bajlódóknak és vesebetegeknek nem javallott a boróka alkalmazása. Nagy mennyiségben irritálhatja a vesét és vesekárosodást is okozhat. Fontos megjegyezni, hogy a borókatartalmú készítmények erőteljesen veseizgató hatásuk miatt belsőleg rendszeresen nem használhatók, folyamatosan legfeljebb 5-7 napig alkalmazhatók.

Továbbá számítani kell arra, hogy más vizelethajtókhoz hasonlóan kiüríti az ásványokat, ezért ezeket a fogyasztásával párhuzamosan pótolni szükséges.

Borókatea: fél kávéskanálnyi gyantás, örökzöldillatú bogyót törjünk meg, öntsünk rá egy csésze forralt vizet, 10 perc állás után szűrjük át és lassan kortyoljuk el.

boróka
boróka

Emlékezeteset alkothatunk vele a konyhában

A borókabogyó ötvözi a fenyős, gyantás és citrusos jegyeket egy leheletnyi kesernyéséggel.  Ez a jellegzetes ízű fűszer még egy egyszerű, csőben sült brokkolit is páratlanul különleges élménnyé képes varázsolni.

Borókás brokkoli: gőzben pároljunk meg 500 g brokkolit, főzővizét tegyük félre. Leszűrés után terítsük szét egy kisebb, olajjal kikent tepsiben. Hintsük meg 1 mokkáskanálnyi őrölt borókabogyóval, és frissen tört fekete borssal. 30 g kókuszolajban pirítsunk meg 3 evőkanál lisztet, öntsük fel 300 ml főzővízzel. Lehetséges 50 g reszelt sajttal gazdagítani a mártást, majd öntsük a brokkolira, végül előmelegített sütőben süssük pirosra.

A borókabogyó vizelethajtó, emésztést segítő, immunerősítő, méregtelenítést fokozó hatással rendelkezik, emellett az ízületi panaszokat is enyhítheti. Illata erősíti önbizalmunkat és megtisztítja gondolatvilágunkat. Valamint, még a konyhában is felejthetetlen kalandokba keveredhetünk vele.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu