Ez részben azért van, mert az intenzíven harcoló immunrendszer magához ragadja az erőket, testünk tápanyag-tartalékait, miközben a zavartalan munka érdekében elnyomja az étvágyunkat.
Ezért is szervezi úgy napirendjét a test, hogy napközben több energia jusson az emésztésre, míg éjszaka az immunrendszer felé billen a mérleg nyelve. A betegség egy speciális helyzet a test számára, ilyenkor ideiglenesen fel kell rúgnia a szokásos rendet, és a védekezés érdekében az immunrendszer felé tereli az energiákat, még nappal is. Azért érezzük magunkat gyengének és elcsigázottnak, mert a testünk nem a külső dolgokra akar figyelni, hanem arra koncentrál, hogy a belső háborút megnyerje. Ilyenkor a test kíméletes bánásmódot igényel, sok pihenést és a megszokottnál kevesebb és könnyebb ételt.
Lábadozás
Amikor már úgy érezzük, hogy túl vagyunk a nehezén, de még nem nyertük vissza a betegség előtti erőnlétünket, akkor kerülne sor a lábadozásra, ami egy kritikusan fontos időszak. Ezen múlhat, hogy teljesen meggyógyulunk-e, hagyjuk-e a szervezetet regenerálódni, ismét megerősödni, feltölteni raktárait, kisöpörni a szemetet és lassan újraindulni, vagy elkapkodjuk a dolgot, aminek következtében visszaesünk, esetleg rövidesen egy másik betegségben találjuk magunkat.
Általában jó jelnek tekintjük, ha növekszik az étvágyunk, mégsem szabad félreérteni, ez a jelzést valójában a szervezet kiürült készleteire hívja fel a figyelmet, és nem arra szólít fel minket, hogy nehéz ételekkel leterheljük. Habár sokkal jobban érezhetjük már magunkat, egy ideig még melegen ajánlott „diétásabban” étkezni.
Lábadozás másképpen
Manapság megengedhetetlen luxusnak tűnik a lábadozás, pedig fizikai és szellemi teljesítőképességünk visszanyerése szempontjából, valamint a következő betegségek elkerülése érdekében igencsak jó befektetés lenne. Ha arra nincs is lehetőségünk, hogy otthon maradjunk lábadozni, amennyire lehet, próbáljunk meg kíméletesen bánni a testünkkel, amíg visszanyeri erejét és feltölti készleteit.
tartózkodjunk a maradékoktól, a silány összetételű készételektől, az alacsony tápértékű konzervektől és a fagyasztott ételektől. Kerüljük a vörös húsokat, tartósított húskészítményeket, a nehéz, zsírban sült ételeket, a magas cukortartalmú és zsírdús ételeket. A gyümölcsöket is csak mértékkel fogyasszuk.




