Érdekes ízű ételek
Hosszan főzött rizs: pirítsunk át egy csésze barna rizst kevés zsiradékon, öntsünk rá 10 csésze vizet és főzzük kis lángon 8 órán keresztül. Miután kicsit hűlni hagytuk, turmixoljuk simára botmixerrel. Szükség szerint öntsünk hozzá még néhány csésze vizet. Ízesítsük szezámsóval (gomasio) és szórjunk rá finomra vágott petrezselymet.
Rizsnyákleves (1 adag): 20 g sárgarépát, 10 g fehérrépát vágjunk egyenletes kis darabokra és 40 g rizzsel főzzük kb. 30 percig négyszeres mennyiségű, enyhén sós vízben.
Zabkása (2 adag): forraljunk fel 375 ml növényi tejet, szórjunk bele 60 g finom szemcséjű zabpelyhet (lehet hagyományos is, de akkor hosszabb ideig kell főzni), adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, és egy csipet só társaságában alacsony lángon időnként megkeverve kb. 10 perc alatt főzzük puhára. Keverjünk bele 2 evőkanál mazsolát, díszítsük banánkarikákkal és melegen tálaljuk.

Almaszósz: kevés vízben pároljunk meg egy csipet fahéjjal 2-3 meghámozott almát, majd miután langyosra hűlt, turmixoljuk simára. A savanykásabb almák mellé tehetünk 1-2 szem magozott datolyát.
Halva: mérjünk ki 150 g szezámmagot, tegyünk félre belőle 2 evőkanálnyit, a többit pedig őröljük lisztfinomságúra. Dolgozzuk sűrű tésztává 2 teáskanál cukornád- vagy datolyasziruppal. Formázzunk golyócskákat és hempergessük meg a félretett szezámmagban.
A fekete berkenye mindent gyógyít, de csak ha nem oltott bokorról szedik? – Magyar Mezőgazdaság




