0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 3.

Kártevők, haszon-, dísz- és társállatok – egyszerre…

A csigák érdekes helyet foglalnak el az állatok sorában, ha a gazdasági hatásaikat vesszük alapul. A kertekben rendszerint kártevőként azonosítjuk e puhatestűeket. Egyes fajaik, például az éti csiga, húsáért gyűjtött és tenyésztett haszonállat.

Nem étkezési céllal termelő telepeken a csiganyálat gyűjtik össze, ami kozmetikumok alapanyaga. Sok csiga pedig már díszállatként, sőt akár simogatható társállatként éli előkelően a napjait…

Az éti csigák elég rendhagyó haszonállatok, gyűjtésük kapcsán régi mondás volt, hogy „a szegény ember szedi, a gazdag pedig eszi” – ami nem is állt távol a valóságtól. Majd elindult a tenyésztésük, mely szintén rendhagyó, hiszen a csigák üzemi méretű tartása igen hasonló a növények termesztéséhez, mert ez az egyetlen állat, amit öntözni kell.

Ligeti csiga , Fotó: Wikimedia commons

Spanyolországban régészeti leletek bizonyítják, hogy körülbelül 30 ezer évvel ezelőtt a paleolitkori emberek kezdtek először csigát enni. A francia konyhában napjainkban is a házukba visszatöltve tálalják a fokhagymás vajjal, vagy borban főtt és mártással készült ételt. Hazánkban ugyan nem elterjedt a fogyasztása, de múlt század eleji-közepi szakácskönyvekben több receptben is szerepel az éti csiga. Magyarországon a pásztorok között is népszerű volt az éti csigákból készült pörkölt.

Az éti csiga gyűjtését már régóta szabályozzák, aminek oka, hogy védett állatról van szó, ennek ellenére április 1. és június 15. között a 30 milliméternél nagyobb átmérőjű példányok gyűjthetők. Az országosan összesen begyűjthető mennyiség is szabályozott, maximalizált.

Az éti csiga (Helix pomatia) az inkább gyűjtött faj, ám ennek egy közeli rokonát, a mediterrán csigát (Helix aspersa) tenyésztik is sokfelé a világon. Hazánkban is voltak többször fellángolások a csigatenyésztéssel kapcsolatban, de e próbálkozásokból nem lett hosszú távú eredmény. Átlagosan 60 darab csigából lesz egy kilogramm tiszta hús.

Csigafarm , Fotó: Wikimedia commons

Táplálkozás-élettani szempontból a csigahús kedvező, mert könnyen emészthető és jól fűszerezhető. A csigahús kifejezetten egészséges élelmiszer, fehérjetartalma 16, zsírtartalma mindössze egy százalék körüli. A hús aminosav-összetétele és a kiválasztott nyálváladék révén jól használható a gyomorfekély és légzőszervi betegségek tüneteinek enyhítésére is.

A csigatenyésztő gazdaságok eléggé eltérnek más állattenyésztéssel foglalkozó farmoktól, és még az állattenyésztő telepekre jellemző hangok sem szűrődnek ki ezekből, lévén a csiga lassú és csendes állat.

A napfény elől a nedves fakeretek, árnyékolók alá húzódva élnek a kertszerű módon kialakított zöld területen. Itt a takarmánysaláta mellett káposztát, sárgarépát, almát és görögdinnyét is kapnak az állatok.

Az etetésen kívül, más tenyésztett állatoktól eltérően, fontos a csigák naponta történő öntözése is, ugyanis a nedves helyeket kedvelik. Másik oka ennek, hogy amelyik levélen már „csíkot hagyott” egyszer a csiga, arra nem csúszik rá még egyszer, tehát az öntözés a növényi táplálékok lemosása miatt is fontos. Az éticsiga télen és a forró nyári napokon „dermedt” állapotba merül, ilyenkor meszes burkot von maga köré.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: