0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 3.

Két eszköz a csemegeszőlő minőségének javítására

Nagy, ropogós bogyók, esztétikus fürtszerkezet, kedvező ízharmónia, ilyen csemegeszőlőt keresnek a fogyasztók. Hogy lehet ezt elérni?

Esettanulmány

Több éven keresztül, 2018–2024 között vizsgáltuk a gyűrűzés szőlőkre tett hatását, egyebek között Pölöskei muskotály, Favorit, Melinda, Áron, Nero és Eszter fajtákon. 2023-ban viszont a gyűrűzés mellett gibberellinkezelést is kapott a Pölöskei muskotály és a Nero. A továbbiakban röviden e kísérlet eredményeit mutatom be (a tanulmány teljes terjedelemben angol nyelven jelent meg).

A kísérleteket a Mátra délkeleti lankáin, Abasár mellett végeztük. A gibberellinkezelésre a virágzás időszakában két lépésben került sor (18,7 m/m%, 0,012 g/l – FlorGib tabletta, a leírás szerint adagolva). Az első kijuttatás a virágzás kezdetén, a második tíz nappal később, a virágzás végén történt. A másik kezelés a szálvessző gyűrűzése volt, amit mindkét vizsgált szőlőfajtánál a bogyófejlődés korai, intenzív szakaszában, borsó nagyságú állapotban alkalmaztunk.

táblázat

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a gibberellinkezelés javítja-e a tömött fürtű Nero fajta fürtszerkezetét, illetve a gibberellin és a gyűrűzés milyen mértékben befolyásolja a bogyók növekedését.

A hatások vizsgálatához a bogyók beltartalmi paraméterei közül a cukortartalmat refraktométerrel mértük, a fizikai jellemzők közül a bogyótömeg, a kocsányhossz, valamint a bogyóhossz és bogyóátmérő (mm) adatait rögzítettük.

A bogyóhús tulajdonságait TA.XT Texture Analyzer segítségével határoztuk meg, ami a bogyókeménységet millinewtonban adja meg. Az eredmények elemzése során a kontrollhoz képest a gyűrűzött mintákban mindkét szőlőfajtánál szigni­fikánsan magasabb cukortartalmat mérhettünk, ami korábbi kutatásainkkal is korrelál. A Pölöskei muskotály esetében a gibberellinkezelés is statisztikailag kimutathatóan magasabb cukortartalmat eredményezett.

cukortartalom vizsgálatA Pölöskei muskotály és a Nero fajtáknál mindkét kezelés esetében nagyobb bogyótömeget mértünk a kontrollhoz viszonyítva. A gibberellinkezelés szignifikánsan növelte a bogyók hosszát (Nero: +19%, Pölöskei muskotály: +24%), továbbá a fürtkocsányok hosszát (Nero: +22%, Pölöskei muskotály: +29%). A gyűrűzés és a gibberellin egyaránt fokozta a bogyók keménységét a kontrollhoz képest, azonban a két kezelés között is különbség mutatkozott (gyűrűzés: 967,3 mN; gibberellin: 918,4 mN; kontroll: 778,5 mN).

Összességében a kezelések mindkét fajta esetében számottevő minőségi javulást eredményeztek. A Pölöskei muskotály tőkéin a gibberellin és a gyűrűzés hatására nagyobb bogyójú, piacképesebb fürtök alakultak ki. A Nero fajtánál a gibberellinkezelés elősegítette a fürtkocsányok megnyúlását, így lazább fürtszerkezet jött létre. Ez különösen előnyös ennél az alapvetően kompakt fürtű, szürkerothadásra hajlamos fajtánál, mivel a kezelt minták között nem fordult elő Botrytis-fertőzés. Mindemellett a kezelések keményebb bogyókat eredményeztek, ami a szállítás, illetve a fogyasztás során is kedvező tulajdonság.

Mikor melyik módszert alkalmazzuk?

Tapasztalataink alapján a korai bogyófejlődési szakaszban végzett gyűrűzés is gyorsítja a cukorfelhalmozást és az érési folyamatokat. Hasznos lehet korai érésű, piacra szánt csemegeszőlőnél, de akár késői érésű fajtánál, ha szeretnénk, hogy korábban érjen be.

A gibberellin a bogyóméret és a fürtszerkezet alakításában hatékony. Különösen a mag nélküli csemegeszőlő-fajták termesztésében vált elengedhetetlenné, de magvas fajtáknál is kedvező lehet a piaci megjelenés szempontjából.

Fontos tudnivaló, hogy nem minden fajta reagál rá (például Cardinalnál nem tapasztaltam változást).

A két módszer eltérő élettani folyamatokat céloz meg, ezért nem egymás helyettesítői, inkább kiegészítői, valamint nem helyettesítik a zöldmunka és a táp­anyag-utánpótlás jó gyakorlatát! A kezelések sikere nagymértékben függ a pontos időzítéstől, az ültetvény kondíciójától, a termesztői tapasztalattól, valamint a szőlőfajtától is. Bár hatásmechanizmusuk különböző, közös bennük, hogy jelentősen hozzájárulhatnak a fürtök esztétikai és beltartalmi értékeinek javításához.

Tóth Adrienn Mária

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: