0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 13.

Új szakma születőben: állategészségügyi technikus képzés indul

Okleveles állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági technikus képzés elindításáról szóló együttműködési megállapodást írt alá az Állatorvostudományi Egyetem, a Déli Agrárszakképzési Centrum és a kiskunfélegyházi technikum.

A 2025-öv évben tapasztalt, nagy gazdasági károkat okozó állatjárványok – köztük a ragadós száj- és körömfájás, madárinfluenza és az afrikai sertéspestis – rámutattak arra, hogy nem újabb és újabb egyetemi szakok meghirdetésére van szükség, hanem egy középfokú tudást biztosító, az Állatorvostudományi Egyetem szaktudására alapozott, középfokú szakképzésre.

Az új technikusi képzés célja, hogy a mezőgazdaság és élelmiszeripar számára olyan jól képzett szakembereket biztosítson, akik a hazai élelmiszerlánc-biztonság és állategészségügyi védelem megerősítésében hosszú távon is kulcsszerepet töltenek be- mondta Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora

Új szakma születőben: okleveles állategészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági technikus

Andréka Tamás az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára szerint egyre nagyobb szükség van a középfokú végzettségű szakemberekre, akik komplex elméleti és gyakorlati, modern tudással rendelkeznek. A képzés az agrárszakképzési centrumok technikumaiban indul a 2026/2027-es tanévtől, az ÁTE szakmai tudására építve. A kiemelkedő teljesítményű résztvevők többletpontokat szerezhetnek az egyetemi felvételi eljárásban.

A végzett okleveles technikusok bizonyos hatósági feladatokat is elvégezhetnek, amelyek nem kötődnek állatorvosi végzettséghez.

Munkájuk a hazai járványügyi biztonság és a fogyasztók egészségének megőrzése szempontjából is alapvető jelentőségű lesz, sőt akár ugródeszkát is jelenthet az egyetemi tanulmányaik folytatása felé.

Sótonyi Péter szerint a középfokú szakképzés megoldást nyújthat a szakemberhiányra

Ahogy Szerdai Zsuzsanna, a Déli Agrárszakképzési Centrum főigazgatója is megjegyezte, a képzést elvégző technikusok nem csupán az állattartó telepeken tudnak munkát vállalni, hanem az élelmiszerbiztonsági lánc teljes vertikumában jelentős szerep hárul rájuk. Példaértékűnek tartja a két intézmény közötti együttműködést, amely hidat épít a közép és felsőfokú képzések között; egységbe foglalja a gyakorlatorientált oktatást és a tudományos alapozást és továbbképzést.

A kiskunfélegyházi intézmény igazgatója, Rózsa Pál megtisztelőnek érzi, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium lett a kiválasztott az új technikus képzés elindítására, vélemény szerint a közös képzés sikere garantált.

Az állatorvosok feladata jóval több, mint gyógyítás

Új betegség megjelenését igazolták mezei nyulakban

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: