A téli gyümölcsfogyasztásunk számottevő részét a különböző citrusfélék: mandarin, narancs, grapefruit, pomelo adják, míg a süteményeinkbe előszeretettel használunk citromlevet és citromhéjat. A felületkezelt gyümölcsök azonban veszélyt is jelenthetnek!
A kezelt citrom vagy narancshéj süteménybe reszelése vagy kandírozása egészségügyi kockázatot jelenthet. A külső felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol, stb.) felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédő-szer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz alapú.
Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédő-szer a héj illóolajához kötődik és a viaszbevonás miatt később már nem lesz lemosható. Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, javasolt körültekintően eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni.

Az üzletekben található aszalt vagy kandírozott citrushéj készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél javasolt a friss reszelt héj helyett ezek használata. A termék címkéjének ellenőrzésével győződhetünk meg a gombaölőszer mentességről.
Ezt keresd a bio citrom cimkéjén
Gombaölő-szerrel biztosan nem kezelt a bio-citrom/narancs stb., aminek a feliratozására jó példa az alábbi, melyet a Biokontroll Hungária Kht igazolt:
A felületkezelt citrom és narancs héja nem fogyasztható
A legbiztonságosabb megoldás a vegyszermentes citromok vásárlása például egy hazai termelőnél, ami már Magyarországon sem lehetetlen. Lajosmizsén egy családi vállalkozás fóliasátor alatt termel egyedüli módon citromot, mely jellemzően november-decemberre érik be. A vegyszermentes termesztést mi sem bizonyítja jobban, mint az idén kialakult helyzet: a biológiai védekezés a kertészetben összeomlott, annyira elszaporodtak a kártevők, hogy tevékenységük nyomán korompenész lepte be a citromot, ami első pillantásra valóban kellemetlen, de a gyümölcs felületéről lemosható és biztonsággal fogyasztható lesz.





