0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 6.

Fahamu használata a kertben

A hideg napok érkezésével egyre szívesebben kuporodunk a kályha mellé. A fatüzelésű kályhák melege semmilyen fűtőtestével nem hasonlítható össze, egyetlen hátránya, hogy hamuzni kell. A hamut sokhelyütt nagy bátorsággal szórják ki a kertbe, azt vélve, hogy jót tesz a talajnak és a növényeknek. Mielőtt ezt megtennénk, tisztában kell lennünk ennek az égési mellékterméknek a valódi értékével.

A fahamunak nincs különösebb tápanyagpótló hatása. A fa égésével a nitrogén és a kén teljesen elillan a fejlődő gázokkal, csak kalcium-, kálium-, magnézium-karbonátok és mikroelemek maradnak benne. A fahamu a legnagyobb mennyiségben, a tűzifa fajtájától függően körülbelül 25-30%-ban kalcium-karbonátot tartalmaz, ami a savanyú talajok mészpótlására, kémhatásának növelésére alkalmas. Kevesebb, mint 10%-ban tartalmaz káliumot, körülbelül 1-2%-ban foszfort, és igen kis mennyiségben mikroelemeket, vasat, mangánt, bórt, rezet és cinket. Nyomokban tartalmaz viszont nehézfémeket, ólmot, kadmiumot, nikkelt és krómot is. (…)

Forrás: