A telepítéshez mielőbb szerezzük be a szerves és a műtrágyákat. A terület felásásával, forgatásával együtt bőségesen adjunk szerves trágyát is. Ha mást nem, legalább komposztot juttassunk ki a műtrágyákkal, ugyanis ezek jobban hasznosulnak, kevésbé kötődnek meg. Már most érdeklődjük meg, honnan vehetünk jó minőségű szaporítóanyagot és mielőbb rendeljük meg. Kötött talajra csak oltványt vásároljunk, mert a saját gyökerű európai szőlőt a filoxéra, a szőlőgyökértetű elpusztíthatja. A tapasztalatok szerint még homoktalajon is célszerűbb oltványt ültetni, mert jobb az eredés, erősebb lesz a tőke. Oltványt és gyökeres vesszőt csak megbízható helyről vegyünk. A szőlőoltványok vásárlásakor vegyük figyelembe a növényvédelmi szempontokat. Csak megfelelő gyökerű, beért hajtású, egészséges oltványt vásároljunk!
Az új szőlő telepítése előtti talaj-előkészítést azzal kezdjük, hogy távolítsuk el a területről az esetleges szemetet, köveket, ágakat, bozótot, gyomokat, az öreg, hasznavehetetlen, fertőzött gyümölcsfákat, a gyökereiket, mert ezek csak az ápolási munkákat hátráltatják és csökkentik a permetezés hatásosságát. Ezt kövesse a mély talajforgatás és a bőséges trágyázás. Csak kifogástalan minőségű, egészséges szaporítóanyagot ültessünk el.
Ha új telepítés előtt nincs módunk talajvizsgálatokat végeztetni – noha ez indokolt, hiszen a talaj ismeretében a fajták kiválasztása és a trágyázás is könnyebb – legalább szakember véleményét kérjük ki. Alaptrágyának a talaj minőségétől függően általában 100 m 2 -enként 500-600 kg szerves trágyát, 5-6 kg szuperfoszfátot és kálisót dolgozzunk a talajba. Az új szőlő telepítését mindig igen alapos talaj-előkészítés előzze meg! A megfelelően előkészített talajba már telepíthetünk.
Adatvédelmi áttekintés
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.