0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

A húspép, a mákos kalács és a Könyv esete

A hús- és sütőipari vállalkozásokat fél éves előkészítés után is meglepte a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépése - derült ki az élelmiszeripar aktualitásainak szentelt konferencián. A húspép-tartalom méréséről, és a védett sütőipari megnevezésekről is bővebben hallhattak az érdeklődők.

Nagy port vertek fel az utóbbi hónapokban a Magyar Élelmiszerkönyvnek azok a módosításai, amelyekről mindenki tudott ugyan, ám mégis meglepetésként érte az élelmiszeriparosokat, amikor hatályba léptek – jelentette ki Dömölki Marianna, az FM élelmiszeripari főosztályának munkatársa.  

A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) virtuális ugyan, ám a benne foglalt uniós élelmiszeripari irányelvek és a hazai előírások egy része kötelező minden szereplő számára. Az MÉ első kötetében foglaltak kötelezőek, akár húsipari termékeket, akár gyümölcsleveket, vagy csokoládékat készít a vállalkozás. Az MÉ szerkesztőinek célja a kötelező előírások bővítése, azonban fölösleges szabályozás nélkül. Az étolajokra például nem készítenek részletes szabályozást, de újabban a sütőipari termékekre viszont igen.

A húskészítményekről, illetve az előkészített húsokról, valamint sütőipari termékekről szóló szabályozásai, amelyek hatályosulási dátumai köztudottak voltak ugyan, mégis „meglepték” a fenti szakmák képviselőit. A húsosokat érintő módosított szabályok 2017. augusztusa óta kötelezőek, a sütőiparra vonatkozóak pedig 2017. június 23-tól.

A húsipar módosított szabályozása meghatározza az olyan fogalmakat, mint például a csontokról lefejtett húsoké (MSM), illetve, hogy mi a különbség a füstölt és a füst ízesítésű termékek között. A csontokon kisebb-nagyobb mennyiségű hús mindig marad, amelyet ha nagy nyomáson – részben a csonthártyával együtt – „leborotválnak”, akkor ún. húspép keletkezik, aminek azonban semmi köze a valódi húsokhoz. Ilyen húspéppel nem „dúsíthatóak” a sonkák, vagy az érlelt szalámi- és kolbászfélék.

Az MSM-tartalom ellenőrzésére folyamatban van a húsipari termékek kalciumtartalmának élelmiszerkönyvi rögzítése is.

A sütőipari termékek köre az utóbbi évtizedben szinte robbanás-szerűen gyarapodott. Ezért az MÉ-ben szabályozták a védett megnevezéseket is. Védettek például az olyan, tejes tésztából készített péksütemények, mint a mákos kalács és a császárzsemle. A kenyérfélék nevét és a különböző lisztféleségek arányát ugyancsak rögzítették, amelyeket a pékségeknek kötelező megtartaniuk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu