0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Antibiotikum kiváltására alkalmas

Az antibiotikum-mentes termelést segítheti elő az a méhészeti termék, amelyet már egyre több galambász és baromfitartó is használ.

Kovács Dávid propolisztinktúrája évezredes tudást elevenít föl, és ötvözi a modern kutatási eredményekkel. A „házi szert” pedig további állatfajok számára is tökéletesítené.

Fotók: Kovács Dávid
Kovács Dávid előadást tart egy Hajdúböszörményben
rendezett galambtenyésztési konferencián

Kovács Dávid szakvégzett méhész, galamb- és baromfitenyésztő. Tizenhét éves korában kezdett a méhészet iránt érdeklődni, mely eleinte hobbinak indult, majd családi vállalkozássá alakult. Édesapjával a családi méhészetüket intenzív méztermelésre alakították ki, vándorméhészetként. Többféle kaptártípus, nagy eszközpark és az önellátó méhanyanevelés kiváló lehetőséget adott méhészet iránt érdeklődők oktatására, így talált rá párjára, Bernadettre, akivel az önálló méhészetük kialakításán dolgoznak. Míg édesapja a méztermelés és méhcsalád-szaporítás mestere lett, ő nagyobb hangsúlyt fektetett a méhészeti melléktermékekre, különösen a propolisz termelésének és feldolgozásának tökéletesítésére.

– A propoliszra egy véletlen folytán figyeltünk fel.

Az átlagember többnyire annyit tud a propoliszról, hogy erős vírus-, gomba- és baktériumölő hatása van, és erősíti az immunrendszert.

Mint minden méhész, én is, ha beteg voltam, propolisztinktúrát szedtem, ám a postagalambjaimnak antibiotikumot adtam, sokszor eredménytelenül. Aztán jött az ötlet, miért ne adhatnék a madaraimnak is propoliszt. Számtalan problémába ütköztem a bejuttatás, adagolás, vízben oldhatóság terén, de hosszas kutatómunka, sok kísérlet és rengeteg idegennyelvű szakirodalom lefordítása után sikerült egy jó receptet megalkotnom. A tinktúrám pedig egyre népszerűbb a madártartók körében. A vásárlóim közt akad hobbigalambász és húsgalambtelep-vezető, díszbaromfitartó és brojlerszülőpártelep-vezető, strucctenyésztő és libatömő is.

A propolisz termelésének fortélyaiban való jártasságom, illetve az, hogy gyakorló állattenyésztőként ismerem a felhasználói oldal problémáit, szükséges volt ahhoz, hogy jó tinktúrát alkossak. A recept az átlagos méhészetben megszokottól eltérő, speciális, nehezen betartható, a méztermelést nehezítő termelési paramétereket kíván, a feldolgozás szintén speciális körülmények között történik, így elmondható, hogy az általam készített propolisztinktúra egyedi, melyet az Állatorvostudományi Egyetem laborvizsgálatai is igazolnak.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: