0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 5.

Eredetvédelem olasz módra

Olaszországban van a világon a legtöbb, 822 földrajzi oltalommal rendelkező vagy más eredetvédett termék, amelyek termelési értéke meghaladja a 15,2 milliárd eurót, és ez adja a teljes mezőgazdasági termelés 18 százalékát. Az élelmiszerek közül sajtból van a legtöbb földrajzi jelzésű termék, a húsáruk szerepelnek a második helyen.

Az Európai Unióban háromféle védjeggyel jelzik a különleges termékeket, amelyeket Európa gasztronómiai örökségének tekintünk. Létezik az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM), az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ), valamint a hagyományos különleges termék (HKT). A közösségben 3036 oltalmazott termék van.

Az oltalmazott olasz termékek értéke egy év alatt 2,6 százalékkal emelkedett.

A legtöbb oltalmazott termék Veneto és Emilia-Romagna tartományból származik, a városok rangsorában pedig Parma, Verona és Treviso vezet ezen a téren,

vagyis az ő nevük szerepel a legtöbb oltalmazott terméken, elég ha csak a híres pármai sonkára gondolunk. Venetóban összesen 91 védett terméket készítenek, ami a tartományban gazdálkodók kiváló munkájának köszönhető.

Az élelmiszerek közül sajtból van a legtöbb földrajzi jelzésű termék, értékük eléri a 3,9 milliárd eurót. A húsáruk szerepelnek a második helyen, kétmilliárdos termelési értékkel.

Ezek a védett, jellegzetesen olasz termékek a kivitelben is jeleskednek, 4,7 százalékos növekedéssel elérték a 8,8 milliárd eurós exportértéket, ami az agrárexport több mint ötöde.

A belföldi forgalomban közel 7 százalékos növekedést érnek el ezek az élelmiszerek és 5 százalékot a borok.

Forrás: L'Informatore Agrario/magyarmezogazdasag.hu