Az Európai Unióban háromféle védjeggyel jelzik a különleges termékeket, amelyeket Európa gasztronómiai örökségének tekintünk. Létezik az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM), az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ), valamint a hagyományos különleges termék (HKT). A közösségben 3036 oltalmazott termék van.
Az oltalmazott olasz termékek értéke egy év alatt 2,6 százalékkal emelkedett.
A legtöbb oltalmazott termék Veneto és Emilia-Romagna tartományból származik, a városok rangsorában pedig Parma, Verona és Treviso vezet ezen a téren,
vagyis az ő nevük szerepel a legtöbb oltalmazott terméken, elég ha csak a híres pármai sonkára gondolunk. Venetóban összesen 91 védett terméket készítenek, ami a tartományban gazdálkodók kiváló munkájának köszönhető.
Az élelmiszerek közül sajtból van a legtöbb földrajzi jelzésű termék, értékük eléri a 3,9 milliárd eurót. A húsáruk szerepelnek a második helyen, kétmilliárdos termelési értékkel.
Ezek a védett, jellegzetesen olasz termékek a kivitelben is jeleskednek, 4,7 százalékos növekedéssel elérték a 8,8 milliárd eurós exportértéket, ami az agrárexport több mint ötöde.
A belföldi forgalomban közel 7 százalékos növekedést érnek el ezek az élelmiszerek és 5 százalékot a borok.


