A versenyen 43 csapat mutatta meg tudását, ami növekedést mutat az előző évekhez képest, és aláhúzza a szakmai közösség aktív részvételét és elhivatottságát. A zsűri elé összesen 62 különféle halétel került, ami széles spektrumát mutatta be a halak felhasználási lehetőségeinek, a hagyományos halászléktől egészen a modern, kreatív kreációkig. A nevezők között egyaránt voltak hivatásos szakácsok, halászati szakemberek, és amatőr csapatok is, ami a rendezvény inkluzív jellegét erősítette.

A Halfőző Verseny látogatottsága túlszárnyalta a szervezők várakozásait is. A becslések szerint 3-4 ezer érdeklődő látogatott el a váci helyszínre, ami azt bizonyítja, hogy a halételek iránti érdeklődés a nagyközönség körében is óriási. A hatalmas tömeg nemcsak a versenyre volt kíváncsi, hanem a különféle halászlé és sült hal ételeket is örömmel kóstolta.
Ez a nagyszabású érdeklődés különösen figyelemre méltó, ha figyelembe vesszük a KSH és az Európai Unió statisztikai hivatalainak adatait, amelyek szerint Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás jelentősen elmarad az uniós átlagtól.


A MA-HAL és a hozzá hasonló szervezetek rendezvényei tehát nem csupán szakmai találkozók, hanem fontos figyelemfelhívó események is, amelyek célja a hazai halfogyasztás népszerűsítése és a magyar halgazdaságok szerepének erősítése. A 49. Országos Halfőző Verseny bebizonyította, hogy a halételek a magyar konyha méltó, népszerű és ízletes részét képezik.