Szerző: Rostási Nikolett
Azt vallja, ha már valamibe belekezd, azt vagy csinálja jól, vagy sehogy. Ez az elv vezérli a dinnyetermesztésben is: teljes odaadással és szakértelemmel gazdálkodik, hogy minden egyes darab a lehető legmagasabb minőséget képviselje.
Számára a dinnyetermesztés nemcsak magáról a termesztésről szól, hanem hagyományról, kitartó munkáról és a vidéki élet szeretetéről. Puha Georgina Petra végzettsége szerint dietetikus, mégis a családi gazdaságukban dolgozik mint őstermelő. Sokan hihetik, hogy ez a két hivatás nem igazán függ össze, pedig szorosan kapcsolódnak egymáshoz, hiszen az egészséges étrend alapját a friss, helyileg termesztett, rostban és vitaminban dús alapanyagok képezik. Felmerül a kérdés, hogy egy fiatal lány miért éppen dinnyetermesztéssel foglalkozik. Erre nagyon egyszerű a válasz: ebbe született bele, és ebben is nőtt fel.

Fotó: Rostási Nikolett
– Már a nagyszüleim is a földeken dolgoztak, a nagypapám juhász volt, a nagymamám pedig a termelőszövetkezetben volt brigádvezető.
– idézte a kezdeteket Puha Georgina Petra.
A határszemlék és a növények gondozásával kapcsolatos munkálatok már gyerekfejjel is izgalmasak voltak számára, szerinte nincs annál szebb dolog, mint amikor látja az ember, hogy egy apró magból mi minden teremhet. Később a családi gazdálkodás mellett egyetemre járt, de a diploma megszerezését követően a szíve visszahúzta oda, ahonnan elindult: a termeléshez. Egyetem mellett nyaranta Balatonbozsok környékén árulta a dinnyét, ám négy év után el kellett jönnie bevált helyéről, mert egy zöldséges kibérelte előle. De a hűséges vásárlói visszavárták. Névről nem ismerte senki, csak mindenki úgy hívta: a cecei dinnyéslány.
– Egy közösségimédia-platformon csináltam egy oldalt A cecei dinnyéslány néven, aminek híre rengeteg posztolás árán nagyon sok környékbeli vásárlómhoz eljutott. Ott látták, hogy nem hagytam fel a dinnyézéssel, csak új helyre kellett kitelepülnöm. Azóta már van két standom, ahol a termelői gyümölcseinket és zöldségeinket árulom a „dinnyés lányaimmal”.