A 300 éves egyházi birtokon 1949-ben, az agrárkutatás magyarországi kialakulásának kezdetén alapított intézet történetének legjelentősebb technológiai fejlesztését hajtotta végre.
A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete mint a felsőoktatási intézmény „tangazdasága” valósította meg a Bemutató üzemek támogatása című, VP1-1.2.1-23a projektet. A fejlesztés keretében sokrétű eszköz- és gépbeszerzést hajtottunk végre a szőlészeti és a borászati tevékenységünkhöz kapcsolódóan, melynek eredményeként korunk elvárásainak és a piac igényeinek megfelelő legmodernebb, fenntartható, innovatív technológiákat, eljárásokat jó gyakorlatokkal mutattunk be a bemutatóüzemi programjaink résztvevőinek. A fejlesztés nemcsak az intézet működési fenntarthatósága szempontjából létfontosságú, hanem a magyarországi agrárkutatási szektor szélesebb körű támogatását is jelzi, és megfelelő alapot ad az elméleti mellett a jövő generáció magas szintű gyakorlati képzéséhez is.

A 2024 januárja és 2025 szeptembere között megvalósuló fejlesztés keretében beszerzett eszközök és gépek két fókuszterületet érintettek. A szőlészeti terület fejlesztése a 2/A fókuszterület alá tartozik. Ide soroltunk minden mezőgazdasági gép- és eszközbeszerzést. A borászati tevékenység fejlesztése a 3/A fókuszterület alá tartozik, ide kerültek a borászati gép- és eszközbeszerzések.
Az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programjának köszönhetően olyan mintaüzem bemutatása vált valóra, amely a szőlész és borász szakma teljes vertikumát lefedi. A projekt keretében megvalósuló bemutatókon és előadásokon a precíz szőlőművelés, betakarítás és a 21. század igényeinek megfelelő borászati technológia bemutatása, valamint oktatása állt a fókuszban. Külön figyelmet fordítunk az új borstílusokra, párlatokra, alkoholmentes borokra, habzóborokra.

A projekt eredményeként olyan technológiai sorral rendelkezünk, ami újdonságot jelent és egyedülálló a régióban. Fontos szempont volt a programok összeállításakor, hogy a résztvevők megismerkedhessenek a szőlőtermesztéstől a feldolgozáson át a palackozásig a piacképes termékek technológiáival, gépeivel és eszközeivel. A projekt végrehajtása során célunk volt bemutatni az ágazat kitörési pontjait a piaci és társadalmi elvárásokhoz igazodva, a klímaváltozáshoz alkalmazkodva a több évtizedes kutatási munka eredményeit, új fajtákat, klónokat a modern szőlészeti és borászati technológiával ötvözve. Mindezt interaktív módon, a gyakorlatban célirányosan.
A 885 053 295 forintos támogatású projekt során megvalósított bemutatók és előadások, valamint a beszerzett eszközök és gépek együttesen biztosítanak olyan színvonalú technológiai hátteret, mellyel a hazai élvonalbeli borászatok sorába kerülhetett a Kutatóintézet, így méltó módon és minőségben, megfelelő tudományos megalapozottsággal adhat választ korunk szakmai kérdéseire és nyújthat iránymutatást a jövő próbatételeire.
Madaras Zoltán
elnök
PTE SZBKI