Kétnapos meghívást kapott a Magyar Bor Akadémia tagsága, hogy a Mátrai és az Egri borvidékeket bejárva átfogó képet alkothassunk az ott folyó munkáról, hogy ismerkedjünk a helyi borászokkal, borkultúrával. A szervezésért külön köszönet illeti Kovács Zitát – Sol Montis Borászat, Mátrai borvidék – és Lamport Józsefet – Thummerer Pince, Egri borvidék –, s az MBA eseményen részt vevő tagjait.
A jó hangulatban megkezdett utazás első állomása Nagyréde, a Scharioth Birtok, ahol Nyilas Ilona, a borvidék elnöke fogadott, aki elmondta, a Mátra fiatalos, lendületes borvidék, sok új borászattal, s ebben a Scharioth Birtok szereplése pozitív hatású a borvidékre, a tulajdonosok elkötelezettek a mátrai borok iránt, borvacsorákon, bemutatókon népszerűsítik, s mellette szenvedélyes borgyűjtők.
A kastélypark bejárását követően Kovalcsik Krisztián invitált parksétára, majd borkóstolóra. A borász szakember elmondta, a 3500 fős nagyközség idén 750 éves életében mindig nagy szerepet játszott a bor. Hogy mindezt gyakorlati oldalról is bemutassa, a Bárdos Pincészet – ahol maga is tevékenyen részt vesz a borok megszületésében – és a saját boraiból tartott bemutatót. Míg Bárdosék évi 300 ezres palackos tételeit elsősorban a reduktív technológia jellemzi, a Kovalcsik borok – évi 10-20 hektoliter – jellemzően évjáratosak.
– fogalmazta meg Kovalcsik Krisztián, hogy borai zöménél sur lie technológiát alkalmazza. Kedvence a Sauvignon blanc, aminek több arcát – reduktív és hordóban érlelt – mutatta be. Míg a 2020-as érlelt tétele már piacon szerepel, a 2021-es még kezelés alatt áll. Mint elmondta, az évek alatt különleges illatok jönnek elő a borból. Csak dongapörkölt hordókat használ, melyeket 4-5 töltés után lecserél. Igyekszik alacsony kénszintet tartani, de nem ért egyet a nulla kénszinttel. Kovalcsik Krisztián nem tartja magát kézműves borászatnak, de kézművesként kezeli a borokat. A kiváló 2020-a Chardonnay-t egy azonos évjáratú Kékfrankos követte, mintegy bizonyítva a borvidék sokszínűségét. A 40 éves ültetvényből származó késői Hárslevelűje közel két hónapon keresztül erjedt, élesztőhártya alatt, ennek is köszönheti egyedi íz- és illatvilágát.
Nem véletlen, hogy a több, mint 100 hektáros ültetvényében a hagyományos fajtákon túl Viognier, Sangiovese, Tempranillo, Malbec is megtalálható. Mint Kovács Zita elmondta, a Pinot noirnak elengedték a kezét, mert a meleg, száraz klíma nem kedvez a fajtának. A Syrah az egyik kedvenc, amiből 2012-ben készült az első tételük, feketeribiszke szörp ízvilággal, s ahogyan idősödik az ültetvény, úgy szelídül. Igazi bisztro bornak tartják. A Fajzat – Tempranillo+Merlot+Cabernet franc házasítás – kapcsán elmondta, amit a klímaváltozás miatt elveszítenek a fehérboroknál, megnyernek a vörösöknél.