0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 27.

Fügét mutattak? Meglepetést hozott az esztendő

A hazai fügefák és -bokrok idén valóban fügét mutattak, mert a mostani telünk és a fagyos tavasz nem tette próbára e mediterrán gyümölcsfajt. Az óvatos tulajdonosok védték a téltől a vesszőket, de meglepetésre kiderült, hogy túlzott volt a félelmük.

A megfigyelés és óvás a bokrokra vonatkozik, mert a Magyar Rádió Pagodájában és a Fővárosi Állat- és Növénykertben a törzses fügék jól bírják a hazai teleket. Sőt! Becsehelyen már üzemi fügeültetvény létesült, Keszt­helyen pedig Szabó István botanikaprofesszor füge génbankot tart fenn.

Rapaics Raimund írásaiban foglalkozott a füge honossága kérdésével, amit még mindig nem lehet lezárni, pedig már Winterl (1788), majd Sadler (1825) említik a budai kertek fügebokrait.

„Ez a’ szép Tserje minden esztendőnek Augusztus és Szeptember holnapjain temérdek apró gyümölcsöt hoz, a’melyet a’szöllőmunkások összeszednek és megesznek.”

Inkább a török időket vélik a meghonosodás időszakának, mert Kerner (1850) és Borbás (1879) is a törökpirosító vagy szíriai rutafű (Peganum harmala) lelőhelyével kapcsolták össze. Bár bizonyos mértékig cáfolhatja ezt, hogy épp a török hódoltság korában kezdődött el egy hosszabb lehűlési időszak.

Magyarország kultúrflórája egyik füzete foglalkozott a fajtákkal is. Jeszenszky Árpád 125 tájfajtát gyűjtött össze, amelyeknek a legjavát Szabó István gondozza azóta. Sokfelé az országban nemcsak kertekben, hanem szőlőhegyeken is találkozhatunk fügebokrokkal, fácskákkal.

A hazai fügék olasz eredetűek, melyekre a partenokarp gyümölcsképzés jellemző.

Újabb adat, hogy a fügedarázs is meghonosodott, vagyis a török fügefajták tartós megjelenése sem lehetetlen, amennyiben a mostani felmelegedés tartós lesz.

Mégis termett

Összegezve a házikerti fügékkel kapcsolatos tapasztalatokat, 2020 tavaszára a fügebokrok megtréfáltak bennünket, mert nem mutattak nekünk fügét. De nemcsak a takarás szükségessége, hanem a füge termésképzési sajátságai miatt is érdekességekre figyelhettünk fel.

A mediterrán vidékeken a fügének három gyümölcsképzési szakasza van.

Takarás nélkül korán megjelentek a termővesszők csúcsrügyei melletti serlegvirágzatok, de termés elvétve lett belőlük. Hogy gyümölccsé alakulnak-e, az a fügedarazsak életrevalóságától függ. Az első virágzatokból a ceglédi kerti bokor már kilenc érett fügét adott. A serleg alakú virágzatok piciny nyílásán e hasznos rovarfaj befér, végigjárja a hím és női virágocskákat, de az édes nedűtől elnehezülve, temetője lesz a gyümölcsben. Nem kell keresni a magvas fügékben – a török fajtákban sem, mert oly piciny, hogy éréskor már észre sem vehető.

Az első stádiumú fügék lassan megérnek, de már nagy számban mutatkoznak a második stádiumú gyümölcskezdemények.

Akkor már a fügedarazsakra nincs szükség, mert megtermékenyülés nélkül, ún. partenokarp módon fejlődik (húsosodik) a virágzati serleg, majd miután megvastagodott, édesedik is. Ha a szeszélyes időjárás megengedi, lesz még harmadik stádiumú termés is. Ez azonban elmarad a középső szakasz hozamától.

Könnyítve a „fügetudományt”, zöld, sárga és lila húsú fajtákat különítünk el; továbbá a friss fogyasztásra, illetve aszalni való fügékre csoportosíthatjuk a fajtákat. Nagy a Ficus nemzetség, egy angol monográfiában 870 faját írták le, közülük 300-340 gyümölcsét fogyasztják is – emberek és ínyenc állatok egyaránt.

Használati értéke

A fügebarát háziasszonyoknak tudom ajánlani a következő receptet. Az éretlen és nagyjából kifejlődött fügét is becsüljék meg. Ugyanis ha az 1. vagy a 3. stádiumú fügék fejlődése megáll, de nem hullanak le, érdemes összegyűjteni azokat (pl. fagyok előtt) és ecetes cukros lében 4-6 alkalommal – szakaszosan főzni.

Eltűnik az ecetes íz és az edényben valójában siettethetjük a füge megérését.

Mindezt a tudományt egy kedves török kolléganőmtől lestem el a Cuku­rova Egyetemen, Adanában.

Még van más javaslatom is. Nem jó csupasz bőrünknek az érintkezés a fügelevéllel, ugyanis a ficin kellemetlen viszketést okozhat. Talán ez a legjobb bizonyíték, hogy az édenből való kiűzetés után öltözetnek nem használták a leveleket őseink. A félérett gyümölcsök pedig kiváló gyulladáscsökkentők, Elizeus próféta gyógyításra (gennyes sebek kitisztulására) használta. A vad füge is fogyasztható, éretten Keresztelő János tápláléka volt a sivatagban.

A füge faanyaga pedig nagyon szívós, a fáraók országában belőle készült a múmiakoporsó.

A füge igazi kultúrnövényünk, a Kárpát-medencei megjelenésének ideje még tudományosan nem tisztázott, de hogy most jól érzi magát itt Cegléden is, bizonyítható. A Borz utcai matuzsálemi korú védett bokor már százéves. A budai, Balaton-vidéki és dél-dunántúli példányokkal együtt kíméletet és gondoskodást érdemel; a becsehelyi fügeültetvényből pedig további tapasztalatok származhatnak.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet