A technológiai vállalatok folyamatosan próbálnak olyan megoldást találni, amely elősegítené az italok, például a whisky, vagy a brandy gyorsabb érését. Néhány kidolgozott megoldás lehetővé teszi, hogy jó minőségű alkoholt állítsanak elő néhány nap alatt az évek helyett. A bor esetében az érlelés és az öregedés folyamata is nagy hatással van az ital végső ízére, de a cél elérése érdekében nem mindig szükséges újabb és újabb technológiákhoz folyamodni.
A pincészet bejelentette, hogy 1500 darab 1,5 literes palackot helyezett el a 2017-es Malbec borukból , egy „tengeri terroir-ba” az Atlanti-óceán argentin partjainál 6–15 méter mélységben a víz felszíne alatt. A bor nyomás és hőmérséklet hatására érlelődött, 9 hónap elteltével pedig kivették az óceánból, és összehasonlították ugyanazzal a fajtával, amelyet hagyományos pincében érleltek.
– Kíváncsiak voltunk arra, hogy a víz alatti érlelés a fiatal borok számára mit jelent a hosszabb érlelésű borokkal szemben. Vakkóstolón hasonlítottuk össze a kétféle érlelés eredményét.
Ortiz idézi a tudósok kutatását is, miszerint a víz alatt i érlelés egy éve megfelel a pincében töltött három évnek. A közeljövőben a Wapisa mindkét típusú bort kínálja vevőinek, ösztönözve a vásárlókat a különbség értékelésére.
Már több borászat is próbál víz alatti érlelőhelyeket használni a bor előállítási folyamatában, tapasztalataikat közös konferencián osztják meg, az elsőt 2019 végén tartották Underwater Wine Congress elnevezéssel Bilbao haditengerészeti központjában.