0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 1.

Újabb inváziós faj miatt aggódhatnak a szőlészek

Az élénkzöld lepkekabóca valószínűleg szőlőszállítmánnyal került hazánkba, és korábban megtelepedett rokonához hasonlóan jól érzi itt magát. Mivel jelentős károkat okoz a szőlőben, ezért elkezdték feltérképezni a terjedésüket.

Az InfoRádiónak az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa, Kóbor Péter az új inváziós kabócafajról elmondta: egy észak-amerikai elterjedésű fajról van szó, de rokona a 2004 óta Magyarországon is ismert lepkekabócának.

„Ezek a rokon fajok közösségeket is alkotnak élőhelyükön; az átfedő élőhely, illetve tápnövényspektrumuk teszi ezt lehetővé. 2004-ben mutatták ki először a kontinensen Olaszországban, ezek után terjedni kezdett, Svájcból, Románia déli részéből, Szlovéniából, Ausztriából és Franciaországból ismerik hazánkon kívül.”

Táplálékába tartoznak a mezőgazdasági termesztés szempontjából fontos növények.

„Elsősorban a szőlőt kell megemlíteni, itt tud tojásrakásával problémákat okozni: a nőstények tojócsövüket a fiatal hajtásokba szúrva rakják le tojásaikat, így a hajtáson seb keletkezik, ez nem csak mechanikai sérülés, de további fertőzések bejutási pontja is”

– figyelmeztetett Kóbor Péter.

A kabóca legnagyobb valószínűséggel mezőgazdasági szállítmányokkal, például szőlőbehozatallal érkezhetett, ráadásul jól is érzi magát a mérsékelt övi klímában. S hogy szükséges-e ellene bármilyen fellépés?

„Európában jelentős károkozása nem ismert, de terjedőben van. A későbbi események indokolhatnak beavatkozást” – mondta Kóbor Péter.

Forrás: Infostart