0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egri Bikavér Ünnepi Napok

Új időszámítás veszi kezdetét azzal, hogy megújul az Egri Borvidék kiemelt borának nevét viselő rendezvény, a Bikavér Ünnep. Az egri borászok összefogásával 2022 őszén elindul az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozatának története, melyet október 18-29. között rendeznek meg.

A programsorozat hat önálló eseménye megmutatja Eger zászlósbora és hungarikuma, a Bikavér egyedi karakterét és magas minőségét az éttermi élményektől kezdve a gálavacsorán át a sétálókóstolókig.

A rendezvénysorozat október 18-án az Egri Bikavér Napjával indul.

A helyi borászok ünnepélyes keretek között Egri Bikavérrel töltött palackokat falaznak be a várba, majd az 1552-es ostromra emlékezve 15:52-kor Bikavérrel koccintanak a helyszínre érkező borkedvelőkkel. Ugyancsak ezen a napon indul és egészen október 29-ig tart az Egri Bikavér Borgasztronómiai Napok sorozata: a borvidék éttermeiben a Bikavérhez párosított, különleges fogásokat kóstolhatnak a vendégek.

Október 21-én rendezik meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem emblematikus épületében, a Líceumban az Egri Bikavér Gálaestet. A nagyszabású presztízsrendezvény középpontjában a négyfogásos, Bikavérre hangolt ünnepi vacsora áll, amelyet a Dining Guide által Magyarország Top 10 étterme közé választott Macok Bisztró készít el, a Gundel-díjat elnyert chef, Macsinka János vezetésével. A vendégek a vacsora mellett az egyetemi házban számos pincészet superior Bikavéreit ízlelhetik meg. Az ünnepi eseményen adják át az „Egri Bikavérért – díjat”, melyet az a gasztronómiában, borkereskedelemben dolgozó szakember vehet át, aki munkájával kiemelkedően támogatta az Egri Bikavér ügyét.

Október 22-én két nagyszabású rendezvényre várják az egri bor szerelmeseit.

Délelőtt indul és estig tart az Egri Bikavér Pincetúra a Szépasszony-völgyben, a város közkedvelt bornegyedében, ahol a pincészetek tematikus programot kínálnak a látogatóknak. A „Nagy Egri Borműhely Kóstoló – Egri Bikavér En Primeur” nevet viselő sétálókóstoló a piaci megjelenés előtt kínál betekintést az igen ígéretes, 2021-es évjárat bikavéreinek világába.

Az egri hungarikumra épülő gasztronómiai rendezvénysorozat központi eseménye az Egri Bikavér Nagykóstoló, melyet október 29-én rendeznek meg. A sétálókóstolónak a Líceum díszterme ad otthont, ahol a helyi bortermelők személyesen mutatják be a nagyközönségnek a pincészet legszebb Bikavéreit.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kutatói a kárpát-medencei szőlő-bor ágazat fenntarthatóságát szolgáló, nemzetközi szinten is elismert, kiemelt jelentőségű tudományos munkát végeznek,

egyetemi borászatuk pedig az Egri Borműhely aktív tagja, s így az egri borünnepek állandó résztvevője. Az egyetem számára éppen ezért különösen fontos, hogy az Eszterházy püspök által épített patinás Líceumban adhat helyet a megújuló borünnep két fontos eseményének és több alkalommal is megmutathatják a borkedvelőknek superior tételüket a Bikavér Ünnepi Napok programjain.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu