Milyen ma a hazai sertéságazat helyzete? Milyen a világban és Európában? Mi várható sertés fronton? Ezekre a kérdésekre adott választ Dr. Nemes Imre a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) szakmai igazgatója.
Állattenyésztés
Férfias szakma, mégis egész jól megy
A sertések szerelemből fogadott munkatársak Barabás Renáta életében. Egy éve Tápiószőlősön és Újszilváson vezeti sertéshizlaldáit egyetlen alkalmazottal, és évi 6600 kibocsátott hízóval. Hajnali kettőkor egy felhajtásra érkezem először a tápiószőlősi telepre.
Az állattenyésztés -halmozottan hátrányos- helyzetképe
A fenti címen tartotta előadását Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója, amiben az ágazat helyzetét értékelte. Véleménye szerint, egy nehéz év után, egy még nehezebb év jön az állattenyésztők számára.
Hogyan növelhető a takarmányozás fenntarthatósága – az ipar válaszai
A melléktermékek takarmányban történő felhasználása mindig kompromisszummal jár a szakemberek szerint. A formulázás során a táplálóérték mellett érdemes figyelembe venni a termelés volumenére, valamint a végtermékre (élvezeti érték, technológiai tulajdonságok változása) gyakorolt egyéb pozitív vagy negatív hatásokat.
A baromfiágazat 2022-ben
A baromfi termelés minden termékpályán tapasztalható a csökkenés hangzott el az Eurofins budapesti rendezvényén. A webináriumon az Agrárminisztérium és az ágazat szakmai szervezetei részletesen ismertették tavalyi tapasztalataikat és az ágazat kilátásait.
A génszerkesztés nem fér össze az ökológiai gazdálkodással
Köztudott, hogy az ökológiai gazdálkodás elutasít mindennemű génmódosítást. Ökológiai gazdálkodó nem termeszt génmódosított növényeket, nem tenyészt ilyen állatot, és nem használ genetikai módosítással vagy genetikailag módosított szervezet által előállított terméket. A génszerkesztés témakörét körbejárva azonban egy érdekes cikkre bukkantam, amiben Urs Niggli a zöld géntechnológiáról ír.
Gazdasági kilátások a sertéságazatban
Milyen ma a hazai sertéságazat helyzete? Milyen a világban és Európában? Mi várható sertés fronton? Ezekre a kérdésekre adott választ Dr. Nemes Imre a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) szakmai igazgatója.
A körforgásos takarmányozás 13%-kal növelheti az élelmiszertermelést
Egy új tanulmány szerint, ha több élelmiszer-mellékterméket körforgásos takarmányozásban hasznosítanánk, azokkal akár egymilliárd embert is táplálhatnánk. A Finnországi Aalto Egyetem új kutatása szerint a takarmányipar már most is nagymértékben felhasználja az élelmiszergyártás melléktermékeit, de még mindig bőven van lehetőség a hatékonyság növelésére.
Sokkoló győzelmet arattak a klímapolitika ellen tiltakozó holland gazdák
Utak lezárásával, trágyalerakással és a politikusok háza előtti tiltakozással hívták fel magukra a világ figyelmét a holland gazdák, mivel eltúlzottnak, igazságtalannak és hatástalannak tartják az ország klímapolitikáját.
A spanyolok szigorítottak az állatjóléti törvényükön
Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük - egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.
Gazdasági kiáltások az állattenyésztésben
Komoly változások várhatóak az ágazatban a klímaváltozás, az állategészségügyi kihívások, az EU új környezetvédelmi szabályai és az állattartást és az állatifehérje-fogyasztást támadó kampányok hatására. Az ágazat szereplői minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy az állattartás nyereséges és jövedelmező maradjon, és hogy ne kényszerüljenek a termelés feladására.
Pióca, a gyógyító „háziállat”
Régen többféle betegség kezelésére is eredményesen alkalmazták, és ha rákeresünk az interneten, ma is találunk olyan terapeutákat, akik piócákkal gyógyítanak. Nem véletlenül. De mi a titkuk? És mi köze volt a lovaknak régen a piócabizniszhez?
Napjaink 7 legnagyobb takarmányozási trendje
A kiegészítő takarmányok vagy előkeverékek elsősorban nem az állatok energiával és fő tápanyagokkal való ellátására összpontosítanak, hanem speciális összetevők beépítésével támogatják őket. A takarmányiparban a legidőszerűbb témák a funkcionális takarmányok, az alternatív fehérjék, az abraktakarmány és a takarmány-adalékanyagok.
Klímaváltozás és karbonlábnyom
Mind a klímaváltozást fokozó anyagok mennyiségi csökkentésének igénye, mind pedig a klímaváltozás hatása miatt kénytelenek leszünk már középtávon is elmozdulni a ma használatos takarmányozási rendszerektől. A ma és a jövő dinamikus kihívásaira csak a takarmányok és a takarmányozási stratégiák folyamatos optimalizálásával válaszolhatunk.
A vérben található fehérje csökkentheti a depressziót
Egy új kutatás kimutatta, hogy a GDF11 nevű fehérje egereknél a depressziós tünetek és a memória javulásával függ össze.
Adalékanyag, ami környzetbarátabbá teszi a hígtrágyát
Az állattartás során rengeteg üvegházhatást okozó gáz, főként metán, képződik. Sok más mellett, a metán az állati ürülék tárolása során szökik el. Eközben ugyanis a hígtrágyát különféle baktériumok és gombák veszik kezelésbe.