A Méhészet októberi számában olvashattunk egy cikket a napraforgóval kapcsolatos mérgezésekről. Ezzel, a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnkön tapasztalható méhveszteséggel kapcsolatban szeretnék megosztani egy másik, érdekes történetet.
Méhészet
Mérgező a méhlegelő?
A Méhészet októberi számában olvashattunk egy cikket a napraforgóval kapcsolatos mérgezésekről. Ezzel, a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnkön tapasztalható méhveszteséggel kapcsolatban szeretnék megosztani egy másik, érdekes történetet.
Segítséget kérnek a méhek és a gazdák nevében
Európai polgári kezdeményezés indult az „életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság” érdekében. A szervezők szerint most kell rávenni az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket. Ennek érdekében nemzetközi petíciót indítottak és kérik, minél többen írják azt alá.
A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak
A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.
Méhegészségügy: csekély összegű helyett átmeneti támogatás
Az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján, 2021-ben a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett, méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség 2021. február 1. és 2021 március 1. között.
Kicsi aggyal okos méhek
Az Egyesült Államok egyik tudományos akadémiájának folyóiratában publikáció jelent meg arról, hogy a méhek képesek automatikusan megtanulni a természetes környezetükben gyakorta előforduló események és szenzoros információk statisztikai tulajdonságait. Ezt a képességet mindeddig csak az embernél és néhány magasabb rendű állatnál mutatták ki.
Az etetés különböző módjai
A méhészeti szezon egészében nagyon sok fizikai munkát kíván, ami a legdrágább a költségeink közül, nem beszélve egészségünk megőrzéséről. A saját méhészetemben eddig alkalmazott etetési technológiákat szeretném bemutatni. Remélem, tudok némi segítséget nyújtani tapasztalásaim megosztásával.
Az akác nektárképzése
Az utóbbi években Olaszország méhészetét különösen nehéz időszakok jellemzik, amelyek oka a termésátlagok csökkenése miatt fellépő üzemgazdasági instabilitás és a méhek egészségi problémái. Az élelemhiány, amely egykor hozzájárult a méhcsaládok népességének elégtelen szintjéhez, viszont nem létezik.
Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 5.
Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. Az első és második részben a varroózisról és a vírusokról volt szó bővebben.
A méz népszerűsítése barátaink körében 2.
Sok mindenen gondolkoztam az elmúlt pár hétben, karantén ideje alatt. Legfőképpen azon, hogy hogyan lehetne még inkább népszerűsíteni a mézet és ösztönözni az embereket a fogyasztására. Hol máshol tudnánk ezt elkezdeni, ha nem a saját otthonunkban?
Miért színes a here szeme?
A Méhészet szaklap „Olvasóink kérdezik” című rovata lehetőséget biztosít arra, hogy a méhesben tapasztalt furcsaságokra, ismeretlen jelenségekre, vagy akár szaklapunkban olvasott nem ismert fogalmakra válaszokat, magyarázatokat kapjunk. A méhész kérdez, a szakterület szakembere válaszol. Érdeklődő leveleiket várja a Szerkesztőség!
Klímaváltozás és nektártermelés
Sokan megkérdezik, vajon a klímaváltozások befolyásolják-e (egyáltalán) a nektár mennyiségét és minőségét? Nem kell szakembernek lenni, mindenkinek feltűntek az utóbbi évtizedben olyan, korábban nem jellemző változások, mint a tavaszi elhúzódó fagyok, aszályok, de olykor hatalmas esőzések.
Felismerik a méhek a velük foglalkozó méhész arcát?
Amerikai kutatók mézelő méheket és darazsakat vizsgáltak meg arra alapozva, hogy ezeket a rovarokat bonyolult módon is kondicionálni lehet egy-egy élelemforrás felismerésére. Kiderült, hogy az emberhez hasonló módon képesek az arcok felismerésére.
Méhészet: régen nem így volt
A sok éve szakmabeliek évről évre tapasztalják, hogy a méhészkedés az utóbbi évtizedekben alaposan megváltozott. Környezetünkben minden folyamatosan változik - ami egyébként természetes -, csak az nem mindegy, hogy ezek méheink életkörülményeit milyen irányba alakítják. A történet számomra és még sokak számára az 1970-es évek végén kezdődhet, amikorra még vissza tudunk emlékezni.
Akinél szívesen laknak a méhek
Egy szép szeptemberi délután telefonon beszélgettem Idó Gáborral, a Hartai Méhészegyesület elnökével. Említettem neki az elképzelésem, miszerint konténeres vándorlásban látnám a jövőmet. Azt a tanácsot kaptam tőle, hogy még mielőtt nagyon belelendülnék és bármit is vásárolnék, elvinne egy méhészhez, nézzem meg a technológiáját.
A méz népszerűsítése barátaink körében
Sok mindenen gondolkoztam az elmúlt pár hétben, a karantén ideje alatt. Legfőképpen azon, hogy hogyan lehetne még inkább népszerűsíteni a mézet és ösztönözni az embereket a fogyasztására. Hol máshol tudnánk ezt elkezdeni, ha nem a saját otthonunkban? Barátaimat szívesen szoktam vendégül látni a lakásunkban, és ezeken az alkalmakon mindig megkínálom őket valami általam készített finomsággal.